Борисов иска първо да влезем в еврозоната, а "един ден след това" - в банковия надзор

4745
Борисов иска първо да влезем в еврозоната, а "един ден след това" - в банковия надзор
Снимка: БГНЕС

В рамките на една година България може да кандидатства за влизане в еврозоната. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на дискусия за валутния съюз, на която присъстваха бившият премиер Сергей Станишев, министри и официални лица.

Това, което искат от нас с пътната карта, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това - в чакалнята за еврозоната. Ние искаме първо в чакалнята на еврозоната и един ден след това - в банковия и паричен надзор. Това обясни Борисов, когато беше питан за подробности относно пътната карта. И се извини на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че "разкрива подробности".

Няма риск от повишаване на цени и инфлация при влизане в еврозоната

Рискът от повишаване на цени и инфлация е несъстоятелен. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда ...

„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „Чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът.

Той посочи, че влизането в еврозоната е тема, по която има две мнения.

„Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратния вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП, да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва", допълни Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му е важно, когато се защитава дадена теза, да се имат предвид рисковете. "Ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност. Да, мигновен ефект може да има – ще вдигнем много доходите веднага, но какво ще стане занапред? Това е основното ни опасение - всеки иска вдигане на доходите веднага и не мисли какво ще стане занапред. Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лв. повече се дадоха са бюджета на БАН и една уважаема жена, която не познавам, каза, че премиерът им е казал да дават за статии, а не за научно приложни дейности. Не бива така вече. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, но музиката, която ми свирят през прозореца, не е честна“, каза още премиерът.

България не бива да бъде допусната в еврозоната, зоват от Германия

"По-добре без София" - под това заглавие германският Suddeutsche Zeitung публикува статия за амбициите на България да се присъедини к...

Премиерът подчерта, че преди да влезе в еврозоната, страната ни трябва да влезе в банковия съюз на ЕС.

„Заедно с Европейската комисия работим в момента да се подготвят документите по кандидатстване в еврозоната, да ги внесем, да имаме пътна карта, както се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Валдис Домбровскис. Като критерии ние абсолютно сме покрили четири от пет, като петият е формален“, каза министър-председателят.

Борисов също така се зарече да "свали" външния дълг до 20% до края на мандата си и по този начин България да стане втора в Европа по най-нисък външен дълг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика