Борисов: Освен здравето, трябва да запазим и работниците

11693
Борисов: Освен здравето, трябва да запазим и работниците
Снимка: Правителствена пресслужба

"Освен здравето, най-важното е да запазим и работниците, за да могат веднага след кризата предприятията да заработят." Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

За да запази работните места и икономиката, правителството се съгласило да разширят обезщетенията, така че да включва фирми от всички сектори.

Собственичка на малък бизнес към властта: Докато ние си броим стотинките вие ни се подигравате

Людмила Тончева, собственик на козметичен салон в Русе, зададе чрез профила си във Фейсбук няколко въпроса към министър-председателя Бо...

По думите му с натрупаното досега държавата може да издържи 3 месеца. Ако издържим 3 месеца, след това вече ще има фондове за възстановяване, така че като оздравеем икономиката да се вдигне, добави Борисов.

Държавата разполага с около 5 млрд. лв. буфер, тъй като задължителният резерв в Сребърния фонд и фонд АЕЦ Козлодуй не бива да пада под 5 млрд. лв. "Търсим как да разположим парите във времето, затова разговарях и със синдикатите, за да подпомогнем хората, особено тези на първа линия", каза Борисов. Той е категоричен, че натрупаните резерви не трябва да се харчат бързо и неразумно, а трябва да бъдат използвани по най-правилния начин, за да се възстанови икономиката след края на епидемията.

Основната грижа на държавата е да осигури заплатите на лекари, полицаи, пенсионери и др. бюджетни служители. Няма да пипаме резерва за пенсионерите, категоричен е Борисов.

Можем да вземем заеми, сигурно няма да минем без тях. Но всеки заем после се връща, не само с лихвите, но ще ги връщат децата ни и следващите поколения. Икономиката няма да тръгне стремглаво нагоре след кризата, тогава ще са най-нужни инвестиции за вдигането ѝ, предупреди Борисов.

Той е поздравен специално от геманския канцлер Ангела Меркел, че е реорганизирал българската икономика, така че да произвежда най-необходимото – защитни шлемове, маски, облекла и т.н. По думите на Борисов все повече страни от ЕС проявяват интерес къ.м тези продукти и са готови да ги купят при първа възможност.

Кой ще топи залците в "мазнинката на държавата"?

В ситуация на извънредно положение, почивен ден реално за никой няма. Не по-различна беше и неделята на 22 март. Тогава, очаквано за вс...

Произвеждаме хиляди тонове спирт на месец. Имаме да произвеждаме и продаваме и за други държави, увери Борисов. Проблемът бил законовите изисквания за производство. Имаше спирт, който става за ракия и медицински спирт с още 3 компонента. Променихме го в рамките на дни, въобще не се усети, изтъкна премиерът.

Държавата разполагала с достатъчно леща, боб, царевица, така че и животновъдите да бъдат обезпечени.

Премиерът разказа как е направил всичко възможно, за да бъдат пуснати опашките от тирове на ГКПП Капитан Андреево в Турция и да не се трупат по пътя към границата. На територията в България в момента нямаме колона. Докато вървят ТИР-овете, икономиките и на Европа, и на България ще имат живот, категоричен е той.

"Светът е в много тежко положение, такава криза никой не си спомня. Големият въпрос е колко ще продължи кризата. Светът се готви и реално има пари за 3 месеца. Ако стане 6 или 9 (месеца), нямаме отговор какво ще се случи", призна Борисов.

Борисов изтъкна мерките в САЩ, където президентът Тръмп е призовал големите компании да започнат производство на дихателни апарати. Целта е амбициозна – да се произведат 100 000 респиратора за 100 дни. Мерките на властите в САЩ са за 2 месеца, в момента подготвят разчети за 3 месеца.

Конгресът прие спасителния икономически план за 2 трлн. долара

Камарата на представителите на САЩ прие най-големия в историята пакет с фискални стимули, чиято цел да се бори с икономическите ефекти ...

В много страни се предвижда временно одържавяване на ключови индустрии с цел спасяване на човешки животи. В нашата икономика проблемът е в предприятията от автомобилния сектор, които са свързани с големите автомобилни заводи в Европа. Зависи кога ще тръгнат да работят фирмите-майки, посочи премиерът.

Курсантите ще бъдат призовани, за да помагат на полицаите при проверките на КПП-тата.

81 държави вече са поискали заеми от Международния валутен фонд (МВФ), което е невиждано в историята на фонда. Това никога не е било, в най-лошите времена помощ са търсели 3-4 държави, разкри премиерът, който по-рано днес е говорил с ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика