Борисов представи новия собственик на ОЦК в Кърджали

5435
 Борисов представи новия собственик на ОЦК в Кърджали

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кърджали за среща с металурзите от Оловно-цинковия комбинат и доведе със себе си министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, а също и представител на новия собственик на цинковия заво.

С тях бе и изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ Васил Христов. Вчера на публичната продан фирмата "Хармони 2012" спечели половината от металургичното предприятие, произвеждащо цинк, след като заложи най-високата сума.

Представителят на фирмата Нягол Камбуров обеща пред струпалите се в градския център хора, че "по възможно най-бързия професионален начин" ще бъдат завършени всички технически експертизи, необходими за адаптиране на завода към новите технологии. Той отказа да разкрие детайли от инвестиционните планове и само посочи, че ще се влагат много пари.

Изпълнителният директор на ПИБ Васил Христов огласи, че новите собственици на завода могат да разчитат на финансовата подкрепа от страна на банката.

Няма оферти за ОЦК-Кърджали часове преди края на търга

В 17 часа изтича срокът за подаване на оферти от кандидат-купувачи за ОЦК-Кърджали. До момента не е внесена нито една оферта, съобщи б...

"Ние като ПИБ естествено познаваме много добре технологията на това производство, години наред му вярваме и го подкрепяме. Така, че те могат да разчитат изцяло на нашата финансова подкрепа за довършване модернизацията на новото цинково производство, както и подкрепа за инвестициите, които ще донесат повече работни места, повече хляб и поминък. Естествено, когато се вижда, че е налице воля да се свърши работа – има воля лично от г-н премиера, от правителството и очевидно от инвеститора, тя се случва", заяви Христов.

Специално за случая пристигна и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който пледира за процедура за несъстоятелност на ОЦК, защото това е единственият начин измамените металурзи да получат заплатите си.

"Искам да припомня на новите собственици на ОЦК, че има действащи закони в България, Кодекс на труда, в който член 123 казва, че всички работници от цинково производство преминават автоматично с новия собственик на работа. Това означава, че всички от този завод имат работа занапред", каза синдикалистът. Той акцентира на продължаващия проблем с неизплатените заплати и призова за открит и честен разговор за това. "Нашата оценка е, че ОЦК трябва да премине през процедура за несъстоятелност, единственият начин хората да получат част или целите си заплати, е този. Останалите кредитори да отпишат възможните вземания, които няма да могат да си върнат, а работниците, завели дела, да си получат парите чрез съда и всички останали, които са били на работа 6 месеца назад след обявяването на несъстоятелността да получат обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията при подобни случаи, в него има 200 милиона лева". Това според Димитров е най-уместната схема.

Министър Делян Добрев уточни, че "обявяването на ОЦК в несъстоятелност няма да навреди на плановете на инвеститора, защото той вече е купил сградите и съоръженията, и работи за възстановяването на производството с новото дружество. Тази несъстоятелност ще гарантира на работниците, че дали от фонда за гарантиране на вземанията, дали от обезпечения от активите, които има все още ОЦК, ще получат възможната най-голяма сума. Според анализите, това е във възможностите на максималните прагове на фонда. Най-важното е, че с предстоящата модернизация се гарантира бъдещето на завода и му се дава минимум 50 г. живот", подчерта Добрев. Според него тази инвестиция гарантира икономическото развитие на Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов говори последен и обобщи, че правителството е положило максимални усилия заводът да бъде запазен. "Както се бяхме разбрали, направихме всичко необходимо да осигурим първо пари – временно да сте по-добре. И трябва да ви кажа, че такъв батак, какъвто беше тази сделка или това състояние на ОЦК, просто може би да го запишат в учебниците по икономика да го изучават. Как може толкова големи български и световни банки да бъдат по такъв начин вкарани в подобна схема – над 300 милиона да се дадат за това предприятие!", обърна се към металурзите Борисов. Той разкри, че е водил поне три срещи на много високо ниво, за да се стигне до решението банките-кредитори да не го фалират и да спрат производството.

"Днес обявяваме, че този завод ще работи поне още 50 години и тогава пак ще ме поканите да го спасяваме. Условието ми беше максимално бързо да се разкрият нови работни места, само така се съгласих да дойда днес в Кърджали. Надявам се още в следващите дни да започне изграждането на новия завод. Положихме много усилия да се запази този завод, ултимативно съм разговарял с банкерите", каза още премиерът.

След срещата с обнадеждените металурзи министър Добрев, банкерът Христов и представителят на новия собственик Камбуров се отправиха на дискретни разговори в кабинета на областния управител Иванка Таушанова. Срещата им продължава и в момента.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика