Брашното, оризът и сиренето поскъпнаха

3022
Брашното, оризът и сиренето поскъпнаха
Снимка: iStock/Guliver

За повишаване цените на брашното алармира проучване на "Монитор", съгласно справка от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Според изданието причина са данните за задаващата се доста по-слаба житна реколта в сравнение с миналата година. Цената на брашно тип "500" е повишена от 0,95 лв/кг (на 12.06.20 г.) до 1,07 лв/кг (на 03.07.20 г.). Това прави над 9% увеличение, спрямо 2019 г. по същото време. Сметката сочи, че повишението на средната цена за страната е с 12 стотинки.

В периода 29.06.20 г. - 03.07.20 г. максимални цени под 1 лев бяха отчетени на 12 места в страната: Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Най-евтино брашното се предлагаше през миналата седмица на едро във Враца - между 0,64 лв/кг и 0,74 лв/кг. А най-скъпо струваше в София - между 1,22 лв/кг и 1,35 лв/кг.

Цената на доматите - рекордна за последните 10 години

Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет години, като високи са и изкупните цени, и тези, на които стоката се продава ...

Оризът също отчита ръст на годишна база. През изминалия петък цената му на едро бе 2,29 лв/кг спрямо 1,93 лв/кг по същото време през 2019 г. Справката показва, че средната цена на борсата е повишена с 36 стотинки. През миналата седмица оризът в Бургас, например, се продаваше по 3,40 лв/кг, а в Смолян - двойно по-евтино - по 1,65 лв/кг, според информация от сайта на борсовата комисия. Цени под 2 лева на едро бяха регистрирани в още 8 района на страната - Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен. В София цената на ориза варираше в границите от 2,37 лв/кг до 2,50 лв/кг.

Почти с 1 лев е завишена и стойността, на която се предлага на едро кравето сирене. В края на първата седмица от юли 2019 г. то се е продавало на борсите средно по 6,04 лв/кг, а по същото време тази година – за по 6,97 лв/кг. Краве сиренето се е предлагало най-евтино на едро (по 4,65 лв/кг) в Добрич. Почти двойно по-скъпо - за 7,52 лв/кг пък е била регистрираната цена във Враца. Най-скъпо е струвал килограмът краве сирене в София - 9 лв/кг, като на места е можело да се открие и за 5,50 лв/кг. Минимални цени под 6лв/кг на едро за краве сирене са били отчетени и във Варна, Пловдив, Хасково и Шумен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика