БРТК: При ниска ваксинация да искаш сертификат за посещение на хотели и ресторанти е самоубийство

3179
БРТК: При ниска ваксинация да искаш сертификат за посещение на хотели и ресторанти е самоубийство
Снимка: iStock

Българската регионална туристическа камара (БРТК) определи предложенията за разходване на средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията като абсурдна.

"Идеята на министър Балтова и част от туристическия сектор да се разходват средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията посредством награди в парично и материално изражение е меко казано налудничава", се казва в разпространено от тях прессъобщение.

От сдружението припомнят, че ваксинацията е доброволен осъзнат акт на всеки гражданин и не би следвало да се стимулира с награди, а с разяснителни кампании за нейната полезност. От БРТК смятат, че подобни действия на министерството ще доведат до безсмислено разходване на средствата, а от друга страна могат да имат дори обратен ефект.

Доц. Мангъров посочи колко струва сертификат за ваксинация от черния пазар

300 лева струва сертификат за ваксинация на черния пазар, съобщи инфекционистът доцент Атанас Мангъров. Не всяка ваксина предизвиква и...

Негативният ефект, според тях, ще се подсили и с второто решение по предложение на част от НПО в туристическия сектор да се въведе сертификат за ваксинация наравно с ПСР и антигенен тест при посещение на хотели и заведения за хранене.

"На България и в частност на бранша им предстои тежка зима, както сочат всички изследвания, в този смисъл всеки един лев следва да се харчи разумно и в полза на бизнеса и населението. При ниска ваксинация да въведеш изискване за сертификат за ваксинация, ПСР или антигенен тест е равносилно на затваряне на туристическия сектор. Това не е стимулиране , а налагане на по-големи ограничения на бранша", посочват от БРТК.

Бургаската регионална туристическа камара приканва Министерство на туризма да помисли за подпомагане на туроператорите, занимаващи се с входящ туризъм, защото основно чрез тях се вливат свежи средства в страната. Активността им през летния сезон за реклама на страната като благоприятна туристическа дестинация и борбата за привличане на туристи беше завидна. На зимните курорти им предстои да се мобилизират и да работят за качествено обслужване на туристи при липсата на ентусиасти да работят в бранша.

"Считаме, че влагането на средства в раздуване на администрацията на Организациите за управление на туристическите райони/ОУТР/ не е най- правилния ход да съживим нещо, което не е работило толкова години", казват от организацията.

От БРТК апелират всеки един лев, отпуснат за сектора, да бъде разходен мъдро и с грижа за отрасъла. Нека се работи в следните насоки:

И Wall Street Journal вижда катастрофа заради ваксинацията в България

Kaтo cтpaнa-члeн нa Eвpoпeйcĸия cъюз Бългapия имa дocтъп дo oдoбpeнитe oт Зaпaдa вaĸcини cpeщy СОVІD-19 и paзпoлaгa c дocтaтъчнo дoзи з...

-  Позициониране на районите като атрактивни туристически дестинации заедно с НПО и ОУТР. Препоръчително е районите да се окрупнят и да останат четири – Българско Черноморие (Варна и Бургас), Северна България (район Дунав) и Централен район (район Долината на розите, район Тракия и район Родопи, Старопланински район /район Стара планина/), Югозападна България (район Пирин и район София). Така по лесно биха работили на малки групи, но с еднакви цели: привличане на туристи по българското Черноморие, позициониране на туристическата дестинация като място за семеен морски отдих, ваканционен туризъм и друг вид туризъм, характерен за този регион.

-  Подпомагане на туроператори входящ и вътрешен туризъм, хотелиери и екскурзоводи, работили през 2020 и 2021 основно в туристическия сектор, които са допринесли за популяризирането на страната и привличането на туристи.

- Организирането на мобилни екипи за работа с помощта на НПО по места, които да провеждат разяснителна кампания за необходимостта от ваксинация, както и да могат да извършват такава на място.

- Дигитализация на сектора и провеждането на обучителни курсове за кадрите в сектора. България е на последно място по дигитализация. В голяма степен това оказва влияние и при избора на работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика