БСК и КТ "Подкрепа": Законът за извънредното положение е лошо написан

4015
БСК и КТ "Подкрепа": Законът за извънредното положение е лошо написан
Снимка: БГНЕС

Законът за извънредното положение е лошо написан и се нуждае от спешни промени. Около това мнение се обединиха Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", и Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара пред БНТ. Те коментираха, че там се крие решението за вземането на сериозни мерки за бизнеса по време на кризата.

"Нека да обясним ясно, че икономически мерки няма - мярката е една единствена и тя е насочена към заетостта. Затова и позицията на БСК в тристранния диалог беше, че приемаме Постановлението на МС като първа стъпка към пакет от мерки за преодоляване на икономическата разруха“, каза председателят на БСК.

Днес правителството трябва окончателно да приеме решеното от Тристранката през  уикенда, отхвърлено от АИКБ, относно схемата 60 на 40.

Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемат...

Хронологията при "изправянето на кривините" в Закона за мерките при извънредно положение можете да видите в тези статии.

Според Радосвет Радев, "Кучето е заровено в лошо направения Закон за извънредното положение. Той трябваше да бъде редактиран през президентско вето. Той дефинира в Кодекса на труда, че има-няма работа работникът трябва да получава трудовото си възнаграждение. Тук, държавата казва милостиво „ето ви нашата контрибуция, която е 40 или 23%, според различните изчисления".

Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не иска да участва, да съкращава работници

На въпрос дали мерките в Постановлението ще бъдат ефективни, председателят на БСК отговори: "Винаги съм смятал, че е глупаво да подценяваш работодателя, който е създал един път своята компания, нейните активи и пазари, и после да го подцениш в калкулацията, че той ще остави лесно да му бъде отнето това, което е постигнал. Работодателят ще си направи най-добрата калкулация и ще си вземе решението как да действа в този момент."... "Ефектът от това, което ще се случи, ще разберем доста по-късно. Според мен най-дълбоките икономически проблеми вследствие на кризата ще бъдат ясни може би години след нея. Засега е повече от ясно, че шокът, в който се намира страната, респективно стопанството, работещите хора, продължава да бъде повече болезнен, отколкото с ясни дефиниции колко дълбок и колко продължителност", каза Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара.

Законът за извънредното положение блокира обществените поръчки

С 2 неясни члена в Закона за мерките при извънредно положение парализират бизнес за милиони. Това са член 3 и член 4 от текстовете, кои...

Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се

"Тези сектори, които ще закъсат, са основно два вида – тези, които са експортно ориентирани, чиято верига на доставките излиза извън пределите на България, и тези, които бяха затворени със заповедта на министъра на здравеопазването.", коментира и свиването на бизнеса във времена на извънредно положение Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и добави: "Има някои, които заради влошена пазарна конюнктура, така или иначе са закъсали" и даде пример със завода “Арсенал” в Казанлък.

Куп предприятия ограничават и спират работа, "Арсенал" почва да работи с нови мерки

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика