БТПП против предложената от КНСБ за данъчна реформа, БСК иска без данък печалба

2870
БТПП против предложената от КНСБ за данъчна реформа, БСК иска без данък печалба
Снимка: iStock/Guliver

Да се променя една работеща данъчна система, осигуряваща балансиран бюджет, е неприемливо. Това е позицията на Българската търговско-промишлена палата по повод предложенията на КНСБ за данъчна реформа.

КНСБ предлага реформа на данъчната система. Каква точно?

БТПП е против 10-годишната давност за длъжниците

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е против въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за длъжниците, която е заложена в п...

Според Палатата всички промени на действащите у нас системи трябва да бъдат разглеждани комплексно, а не частично. Към момента България има сравнително добре функционираща данъчна система, която през последните години показа и добра събираемост.

В ситуация на трудно предвидима икономическата обстановка и очаквания за спад на БВП от над 7% (по данни на Европейската комисия) БТПП смята, че всяка промяна в данъчната система на страната може да създаде не само неяснота, но дори и хаос сред бизнеса и гражданите и възможност за негативен ефект върху събираемостта.

Още повече, компаниите няма да могат да планират бъдещите си разходи и ефекта върху резултатите им, което ще накара бизнесът да е предпазлив и по отношение на динамиката в работните заплати и назначаването на нови служители.

Според Палатата една система, която работи добре, не бива да бъде променяна!

Арбитражният съд при БТПП възстанови работата си

Арбитражния съд при БТПП уведомява всички свои клиенти, участници и страни по дела, че е възстановен нормалния режим на разглеждане на ...

Действително в редица страни намалението на ДДС е сред мерките, които правителствата предприеха за ограничаване на негативните последици върху икономика от COVID-19, но в повечето случаи неговото намаление не довежда и не гарантира намаление на цените за крайния потребител, както, предсказано от БТПП, се случи в България с последното намаление на ДДС. Още повече, промяната в данъчната система би създала несъмнено възможности (вратички) за заобикаляне на облагането, което води до увеличаване на сивия сектор у нас, а не до неговото намаляване.

По отношение на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната и въвеждането на 15% данък върху доходите на физическите лица и данък върху доходите на юридическите лица, БТПП смята, че е недопустимо едни да бъдат облагодетелствани за сметка на други. Най-губещи биха се оказали хората с високи доходи, които са инвестирали в образованието си, генерират най-висока добавена стойност и/или се лишават от възможности за отдих, работейки на повече от едно място.

Известно е, че увеличението на данъците в България ще доведе до влошаване на позициите на страната ни в световните класации. Такъв подход е вреден за пазарната икономика, защото дестимулира най-активните граждани в обществото да повишават своята квалификация и да търсят допълнителна заетост.

Точно забележките по отношение на България в тези класации са най-добрият ориентир за всички в нашето общество, в това число и за синдикатите, за най-неотложните мерки, от които се нуждае българската икономическа среда и които в голяма степен са отразени в Националното тристранно споразумение, съвместно между национално представителните организации на работниците и служителите и работодателите, и правителството и още по-детайлно представени в Насоките за дейността на БТПП 2019 - 2023 г.

БТПП: Работодателите не трябва да плащат нито ден от болничните

Работодателите не трябва да се натоварват с нито един ден болнични. Това е принципното становище на Българската търговско-промишлена па...

Още: "БСК иска без данък печалба за две години"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика