Бюджет 2021 можел да се изпълнява от всяко правителство

1983
Бюджет 2021 можел да се изпълнява от всяко правителство
Снимка: БГНЕС

Бюджетът е разчетен така, че да може да се изпълнява от всяко правителство, независимо от конфигурацията на политическите сили. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев пред Дарик радио.

Той напомни, че във финансовия план за следващата година е предвиден сериозен буфер в размер на 5% от разходите и трансферите на ведомствата и институциите или 650 млн. лв., които са предназначени за извънредни разходи, причинени от COVID кризата.

Борисов: България няма да фалира, въпреки злобата на Радев

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестран...

"Финансовият министър трябва да осигури финансовата стабилност на държавата и майсторлъкът е да може да се намери баланс между исканията за възстановяване на доходите и бизнеса и обвиненията в задлъжнялост", каза още Кирил Ананиев.

"В доклада на рейтинговата агенция Standard&Poor’s от снощи се отбелязва подобрение в очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки на агенцията. На тази база S&P намалява с два процентни пункта спада на БВП, бюджетният дефицит ще остане умерен през тази и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства", каза Ананиев.

По думите му потвърждаването на рейтинга BBB със стабилна перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на икономиката ни без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години.

Министърът уточни, че очакванията на МФ за дефицит през 2020 г. са около 4,4%, COVID мерките за тази година са в размер на 2,818 млрд. лв. или 2,2%, което означава, че без разходите за последиците от пандемията дефицитът е в рамките на 1,9%. Икономическите мерки срещу пандемията за следващата година са 3,1 млрд. лв., т.е. дефицитът за следващата година без тях се очаква да възлезе на 1,5% от БВП.

Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, здравеопазването е приоритет

Този бюджет е много по-различен от всички останали досега. Той се направи в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха...

"Ниският спад на БВП ни дава възможност много бързо да пренастроим икономиката и да излезем на позицията на растеж, за следващата година ние предвиждаме ръст на БВП от 2,5%, докато прогнозираният от рейтинговата агенция растеж е 2,6%", изтъкна Ананиев.

Финансовият министър допълни, че правителството осигурява редица мерки в подкрепа на семействата, бизнеса и институциите, които работят за ограничаване последствията от коронавируса.

"Бюджетните взаимоотношения с общините са един от приоритетите на Бюджет 2021 – за първи път те ще бъдат финансирани с над 700 млн. лв., като в тези допълнителни трансфери има увеличени на всички стандарти, на делегираните от държавата дейности, на капиталовите разходи, на изравнителната субсидия, на разходите за поддържане и снегопочистване на пътищата, както и допълнителни средства за тази и следващата година за предпазни и санитаро-хигиенни материали, тъй като това са неспецифични за тях разходи", обясни Ананиев.

Ако в пандемията дадена община реализира по-ниски приходи, отколкото за същия период на миналата година, тя може да бъде подпомогната с безлихвен заем от бюджета. "Анализът на данните показа, че това са само няколко общини, до май т.г. приходите на общините изоставаха спрямо плана и спрямо същия период на миналата година, а към момента над 90% от общините са събрали приходите си, а някои дори са надхвърлили плана си", посочи финансовият министър.

Кирил Ананиев: Няма популизъм и предизборни обещания, Бюджет 2021 е антипандемичен

„Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има...

В отговор на идеята определен процент от данъците да остават в общините министърът на финансите отговори: "Предоставянето на приходоизточник трябва да бъде обвързано с ангажименти, тъй като с този ресурс, който евентуално би се отстъпил на общините, в момента се финансира публичния сектор, включително и по-голямата част от техните дейности". Той заяви, че се работи съвместно с общините, изготвят се оздравителни планове с мерки за подобряване на управлението и за повишаване на приходната част, за да се стабилизират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика