Бъчварова: Скоро ще е факт "синята карта", с която бизнесът ще наема чужденци

3578
Бъчварова: Скоро ще е факт "синята карта", с която бизнесът ще наема чужденци
Снимка: БГНЕС

Скоро ще се реализира идеята за издаване на „синя карта”, с която бизнесът ще може да наема чуждестранни специалисти по бързата процедура. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в Пловдив при откриването на форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“, предаде „Фокус”.

По думите й реализирането на тази идея е най-доброто доказателство за начина, по който държавата и бизнеса могат да си сътрудничат и за това, че когато има разбиране от двете страни, резултатите могат да дойдат бързо и ефективно.

Посланикът на Италия: България остава слабо позната за италианския бизнес

България остава слабо позната за италианския бизнес. Това заяви посланикът на Италия в България Н. Пр. Марко Контичели в рамките на изл...

„Надявам се скоро тази идея да бъде реализирана. Това не е толкова лесно. Балансът на обществените настроения създава някои проблеми при реализацията. Става въпрос, че има някои бележки от страна на синдикатите, които не са съгласни с някои от възможностите. Надявам се, че ще постигнем съгласие”, коментира Бъчварова.

Според нея общата визия е, че не само трябва да се осигурят условия за бързо наемане на специалисти, но трябва и така да се организира образователната система, че през следващите до десет години да се осигури обучението на високо и професионално ниво на поне 30 000 нови специалисти.

„Това е много голяма задача. Ние сме се захванали с нея, за да можем да изградим критерии и програми, по които да бъдат обучавани младите хора в България, за да могат те да останат тук и да се реализират”, посочи министърът на вътрешните работи.

Според нея това ще бъде най-съществения фактор, който ще даде тласък за развитието на индустрията и за икономическото развитие на държавата, за нейното обновяване и прогрес.

Чуждите инвестиции бягат от България

Ако не броим финансовия сектор, преките чуждестранни инвестиции в България през миналата година са по-малко, отколкото през 2013-та год...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика