България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС

2058
България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Данъчни облекчения за отглеждане на деца в размер на 1 239 493 лв. са ползвали семействата през 2018 г., показва доклад на финансовото министерство. Сумата е пренебрежимо малка и представлява 0.03% от всички приходи от подоходни данъци, съобщи в. Сега.

По закон за първо дете отстъпката е 200 лв., за две - 400 лв., а 600 лв. - за три и повече деца. Това са суми, които се приспадат от годишния доход на един от двамата родители.

Лекари от Русе ще обучават бъдещи млади майки

С нелеката и отговорна просветителска мисия в защита и положителна промяна на демографската картина у нас се заемат специалисти от УМБА...

Всяко правителство идва с обещание да въведе семейно подоходно облагане като мярка за насърчаване на раждаемостта.

България обаче остава с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС. Финансовото министерство се оправдава, че за сметка на това имаме ниска ставка на облагане на доходите - 10%.

Млади семейства, закупили жилище с ипотечен заем, са получили отстъпка от данъците през миналата година в размер на 1.07 млн. лв. Облекчението на практика покрива платените по кредита лихви. При срива на лихвите през последните две-три години младите семейства едва ли са спестили кой знае колко. Освен това подобна преференция могат да ползват само ако ипотекираното жилище е единствено. В доклада на финансовото министерство не се посочва колко семейства са се възползвали от този данъчен реверанс.

Още по-скромни са облекченията за дарения - с тях гражданите са спестили през 2018 г. 306 290 лв. от подоходните си данъци.

Отстъпката в най-масовия случай е 5%, но когато дарението е за култура, отбивът от данъчната основа е 15%, а ако е за Фонда за лечение на деца - 50%.

Всяко семейство на загинал пътник в самолета Ан-148 ще получи три милиона рубли

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че на всяко семейство на загинал по време на катастрофата на самолета Ан-148 край Москва ...

Докладът показва и какво са спестили хората с увреждания, които имат право да намалят доходите си наполовина преди облагане. Оказва се, че през миналата година те общо са платили 28.960 млн. лв. по-малко данъци. Родителите на деца с увреждания са получили едва 666 043 лв. отстъпки. Те имат право да намаляват декларираните доходи с 2000 лв. преди облагане.

Оказва се, че има граждани, успели да се възползват от сравнително новата и доста спорна преференция - за извършени през годината безкасови плащания. Те са намалили с 1% дължимия данък (таванът е 500 лв. на човек), като общо са спестили 104 223 лв. Право на преференцията имат тези, които са получавали всичките си доходи само по банков път и са похарчили поне 80% от тях само с банкови преводи и картови разплащания. Проблемът е, че не е ясно как се доказват пред данъчните тези безкасови плащания и губи ли се правото, ако човек е пестелив и не харчи, а оставя над 20% от доходите си в банка.

Граждани, еднолични търговци и фирми са ползвали през 2018 г. данъчни облекчения за 634.804 млн. лв., показва докладът на МФ. Най-значителни са отстъпките от намалени корпоративни данъци - 267.688 млн. лв. Туристическият бранш пък е спестил цели 142.870 млн. лева от ДДС - защото пакетните услуги се облагат с 9% ставка вместо със стандартните 20 на сто.

159.7 млн. лв. са опростените от хазната акцизи. На земеделците са възстановени 84 млн. лв. за горивото, което ползват за трактори, комбайни и т.н. На земеделските производители е бил преотстъпен корпоративен данък за 25.8 млн. лв. Агросекторът е втори след туризма по данъчни облекчения.

Заради нулева акцизна ставка върху тока за бита в домакинствата са останали 22.253 млн. лв. повече. От акцизните облекчения за природен газ, използван в бита или като гориво за колата, българите са икономисали общо 44 млн. лв.

Всяка година близо 100 семейства чакат за настаняване в общинско жилище в Кюстендил

Всяка година близо 100 семейства чакат за настаняване в общинско жилище. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Рад...

Сумата, която бюджетът е отстъпил на гражданите и на бизнеса от данъци за миналата година, е под 1% от БВП (0.59%). Финансовото министерство обаче изтъква, че част от данъчните облекчения при корпоративните данъци не са включени в сметките поради липса на информация.

В България има ниска ставка за подоходните данъци (10%) и малко на брой данъчни преференции - 40, докато в повечето други държави от ЕС е обратното - основните ставки са високи, но пък има много повече данъчни изключения и облекчения, сочи анализът на МФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...