X
 
 

България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС

1625 7
photo of България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС
Снимка: iStock/Guliver
Данъчни облекчения за отглеждане на деца в размер на 1 239 493 лв. са ползвали семействата през 2018 г., показва доклад на финансовото министерство. Сумата е пренебрежимо малка и представлява 0.03% от всички приходи от подоходни данъци, съобщи в. Сега.

По закон за първо дете отстъпката е 200 лв., за две - 400 лв., а 600 лв. - за три и повече деца. Това са суми, които се приспадат от годишния доход на един от двамата родители.

Лекари от Русе ще обучават бъдещи млади майки

С нелеката и отговорна просветителска мисия в защита и положителна промяна на демографската картина у нас се заемат специалисти от УМБА...

Всяко правителство идва с обещание да въведе семейно подоходно облагане като мярка за насърчаване на раждаемостта.

България обаче остава с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС. Финансовото министерство се оправдава, че за сметка на това имаме ниска ставка на облагане на доходите - 10%.

Млади семейства, закупили жилище с ипотечен заем, са получили отстъпка от данъците през миналата година в размер на 1.07 млн. лв. Облекчението на практика покрива платените по кредита лихви. При срива на лихвите през последните две-три години младите семейства едва ли са спестили кой знае колко. Освен това подобна преференция могат да ползват само ако ипотекираното жилище е единствено. В доклада на финансовото министерство не се посочва колко семейства са се възползвали от този данъчен реверанс.

Още по-скромни са облекченията за дарения - с тях гражданите са спестили през 2018 г. 306 290 лв. от подоходните си данъци.

Отстъпката в най-масовия случай е 5%, но когато дарението е за култура, отбивът от данъчната основа е 15%, а ако е за Фонда за лечение на деца - 50%.

Всяко семейство на загинал пътник в самолета Ан-148 ще получи три милиона рубли

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че на всяко семейство на загинал по време на катастрофата на самолета Ан-148 край Москва ...

Докладът показва и какво са спестили хората с увреждания, които имат право да намалят доходите си наполовина преди облагане. Оказва се, че през миналата година те общо са платили 28.960 млн. лв. по-малко данъци. Родителите на деца с увреждания са получили едва 666 043 лв. отстъпки. Те имат право да намаляват декларираните доходи с 2000 лв. преди облагане.

Оказва се, че има граждани, успели да се възползват от сравнително новата и доста спорна преференция - за извършени през годината безкасови плащания. Те са намалили с 1% дължимия данък (таванът е 500 лв. на човек), като общо са спестили 104 223 лв. Право на преференцията имат тези, които са получавали всичките си доходи само по банков път и са похарчили поне 80% от тях само с банкови преводи и картови разплащания. Проблемът е, че не е ясно как се доказват пред данъчните тези безкасови плащания и губи ли се правото, ако човек е пестелив и не харчи, а оставя над 20% от доходите си в банка.

Граждани, еднолични търговци и фирми са ползвали през 2018 г. данъчни облекчения за 634.804 млн. лв., показва докладът на МФ. Най-значителни са отстъпките от намалени корпоративни данъци - 267.688 млн. лв. Туристическият бранш пък е спестил цели 142.870 млн. лева от ДДС - защото пакетните услуги се облагат с 9% ставка вместо със стандартните 20 на сто.

159.7 млн. лв. са опростените от хазната акцизи. На земеделците са възстановени 84 млн. лв. за горивото, което ползват за трактори, комбайни и т.н. На земеделските производители е бил преотстъпен корпоративен данък за 25.8 млн. лв. Агросекторът е втори след туризма по данъчни облекчения.

Заради нулева акцизна ставка върху тока за бита в домакинствата са останали 22.253 млн. лв. повече. От акцизните облекчения за природен газ, използван в бита или като гориво за колата, българите са икономисали общо 44 млн. лв.

Всяка година близо 100 семейства чакат за настаняване в общинско жилище в Кюстендил

Всяка година близо 100 семейства чакат за настаняване в общинско жилище. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Рад...

Сумата, която бюджетът е отстъпил на гражданите и на бизнеса от данъци за миналата година, е под 1% от БВП (0.59%). Финансовото министерство обаче изтъква, че част от данъчните облекчения при корпоративните данъци не са включени в сметките поради липса на информация.

В България има ниска ставка за подоходните данъци (10%) и малко на брой данъчни преференции - 40, докато в повечето други държави от ЕС е обратното - основните ставки са високи, но пък има много повече данъчни изключения и облекчения, сочи анализът на МФ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Не ви ща данъчните облекчения, а свястна заплата! При необходими 4х650лв. за четиричленно семейство как се живее с 2х900лв., а някъде с 2х500лв.? От икономия на данъци най-много да ми върнете 200-300лева. Каква раждаемост искате?!
 • Октомври 2.1 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  Ами те НЕ ИСКАТ раждаемост. Освен това парите в случея са най малкият проблем независимо , че видимо НЕ Е ТАКА.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Не искат раждаемост, не искат високи заплати - финансово независимите хора не ги е страх да протестират, не ги е страх да си загубят работата ако го направят, не ги е страх да изразяват мнение и да си търсят правата - от държава, работодател, институции. Кой има интерес от такива граждани ? Не и тази България...
  : 0 !
 • Октомври 1 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  Хайдеее воленеее и там другите / патриоти/ . Ама какво хайде като от две години сте и във власта официално , а пък другите / патриоти/ са и от 2014г и ето я новината. Ама то и без нея всичко е доста видимо и се усеща. Войната която КЛИКАТА 10111989 Е ОБЯВИЛА НА НАРОДА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Браво, октомврий, като дезертьор'89 много правилна позиция, ама все пак си дезертьор'89, т.е. част от проклетата клика!!
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  Е понеже съм съучастник на Кликата и искам да бъда затворен в някой затвор или тво. Така както трябва да бъде за Кликата и висшите и средни съучастници/ за нисшите други наказания/. Един вид демократичен сталинизъм.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Още един път "Браво, октомврий!" за позиция 1.2! Добре признаваш, че си част от кликата и то най-ниското стъпало и си готов да те затворят с висшата клика, ама знаеш, че тя е недосегаема. Иначе що да прави преврат, ако ще лежи в затвора?!
  : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...