X
 
 

България има срок до 2018 година да намери ядрено гориво извън Русия за "Козлодуй"

През 2018 година ще има тръжна процедура за нов вид ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви независимият депутат Георги Кадиев след като зададе въпрос на енергийния министър Теменужка Петкова в днешния парламентарен контрол относно доставката на ядрено готива за атомната ни централа.

Петкова потвърди, че експерти от „Козлодуй“ са били в Южна Украйна, където са събирали данни за ядреното гориво, използвано от тамошната АЕЦ. То се доставя от Westinghouse. Все още обаче се чака финалният доклад дали е възможно да се премине към това гориво.

Ядреното гориво на планетата може да бъде изчислено до 2025 г.

Количеството ядрено гориво и радиоактивна енергия, която се намира в планетата, може да бъде изчислена до 2025 г., което ще помогне за ...

Доколкото знам, за изготвяне на технически анализ са необходими две години, подчерта Кадиев, който изрази съмнение, че времето до 2018 година ще стигне. Петкова обаче го увери, че държавата действа по темата с изключително внимание за безопасността на българските граждани.

Не връщаме отработеното ядрено гориво от "Козлодуй" в Русия

В момента АЕЦ "Козлодуй" не връща отработено ядрено гориво в Русия, стана ясно по време на ядрената конференция "Булатом". Причината за това най-вероятно е финансова, коментира пред Investor.bg зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров.

На този етап това, че горивото не се връща в Русия, не представлява проблем за България. То се съхранява в т.нар. "мокро" хранилище в централата. Неговият капацитет е такъв, че в него може да се съхранява отработеното гориво за такъв период от време, че да бъде изградено допълнително сухо хранилище, допълни още Станимиров.

Има план нова компания да доставя гориво за един от реакторите в Козлодуй

През 2016 г. се предвижда ТВЕЛ да достави и зареди с модернизирано гориво един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви на "Атомек...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    България има срок от ЕС до 2018 година да намери ядрено гориво извън Русия за "Козлодуй", иначе съдбата на 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй ще бъде същата каквато беше съдбата на 1-4 блокове.