България инвестира 6,8 млн. лв. за участието си в световно изложение  

7661
България инвестира 6,8 млн. лв. за участието си в световно изложение  
Снимка: Министерство на икономиката

Обществена поръчка за цялостна организация на българското участие и вътрешно изграждане на павилион на стойност 5,7 млн. лв. без ДДС (или над 6,8 млн. лв. с ДДС) в Дубай, става ясно от обявление на икономическото ни министерство.

Държавата ни е наела павилион на два етажа с обща площ 817 кв. м. Партерният етаж е предназначен за изложбена част. Първият етаж е за офиси, конферентни зали, ВИП-зала, складови и санитарни помещения.

Според договора за участие на Република България в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020 Дубай павилионът трябва да бъде построен от Организатора до 20 октомври 2019 г. Изпълнителят може да започне строително-монтажните, съответно довършителните работи и дейностите по вътрешно изграждане и оформление на павилиона след това. Вносът на експонати ще бъде разрешен от 20 май 2020 г.

 

 

Дейностите по поръчката включват разработване на концепция за българския павилион, неговото изграждане, поддръжка и демонтаж, както и организирането на събития в рамките на целия период от 6 месеца на ЕКСПО 2020 за представянето на България.
Изложението ще се проведе в периода от  20 октомври 2020-та до 10 април 2021-ва година.

Страната ни ще представи своя цялостен образ по подтема „Мобилност“. В нея, според възложителя България, най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет.

Подтема „Мобилност“ се фокусира върху по-интелигентно и по-продуктивно движение на хора, стоки и идеи, като се занимава с области като транспорт, пътуване и проучване, лична мобилност, логистика и цифрова връзка.

„Участието на страната ни в ЕКСПО 2020, ще даде възможност както за засилването на позициите ни като логистичен и културен хъб между Европа и Азия, така и за осигуряване на по-добър достъп до регионите на Близкия Изток, Африка и Южна Азия и техните пазари“, се сочи в прессъобщение на ведомството.

Темата на изложението е: „Свързвайки умовете, създаваме бъдещето“, а подтемите са „Мобилност“, „Възможност“ и „Устойчивост“.

Участието на България в него се очаква да допринесе за реклама на родното производство, технологии, услуги и иновативни решения, научните ни и културни постижения, намиране на възможности за реализацията на българските стоки на международни пазари.

С решение на МС министърът на икономиката Емил Караниколов е определен за национален генерален комисар на българското участие в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020.

85 от 190 държави участници изложението ще изградят самостоятелно своите павилиони, в това число Германия, Италия, Австрия, Полша, Словения, Чехия, Унгария, Индия, Република Корея, докато страни като Естония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Молдова и Грузия.

Подобно на България те също наемат павилиони са задължени да разработят и завършат цялостното им вътрешно оформление.

Германия ще изгради своя павилион на площ от 4600 кв.м., като за участието си в ЕКСПО 2020 страната е отделила бюджет от 50 млн. евро. Същевременно федерална провинция Баден-Вюртемберг ще бъде представена с отделен павилион от 2000 кв.м.

Павилионът на Индия ще се простира също на площ от над 4600 кв.м., като бюджетът само за строителството му е 50 млн. евро.

Страни като Словения с по-малки терени – 1550 кв. м., са планирали средства в размер на 9.7 млн. евро за изграждането на павилионите си, а бюджетите за участие на Полша и на Чехия възлизат съответно на 20 млн.евро и 12 млн. евро. Държавите с наети павилиони са предвидили бюджети от порядъка на 4 млн. евро (Естония) – 4.5 млн. евро (Хърватия) за своето участие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика