X
 
 

България инвестира 6,8 млн. лв. за участието си в световно изложение  

901
photo of България инвестира 6,8 млн. лв. за участието си в световно изложение  
Снимка: Министерство на икономиката
Обществена поръчка за цялостна организация на българското участие и вътрешно изграждане на павилион на стойност 5,7 млн. лв. без ДДС (или над 6,8 млн. лв. с ДДС) в Дубай, става ясно от обявление на икономическото ни министерство.

Държавата ни е наела павилион на два етажа с обща площ 817 кв. м. Партерният етаж е предназначен за изложбена част. Първият етаж е за офиси, конферентни зали, ВИП-зала, складови и санитарни помещения.

Според договора за участие на Република България в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020 Дубай павилионът трябва да бъде построен от Организатора до 20 октомври 2019 г. Изпълнителят може да започне строително-монтажните, съответно довършителните работи и дейностите по вътрешно изграждане и оформление на павилиона след това. Вносът на експонати ще бъде разрешен от 20 май 2020 г.

 

 

Дейностите по поръчката включват разработване на концепция за българския павилион, неговото изграждане, поддръжка и демонтаж, както и организирането на събития в рамките на целия период от 6 месеца на ЕКСПО 2020 за представянето на България.
Изложението ще се проведе в периода от  20 октомври 2020-та до 10 април 2021-ва година.

Страната ни ще представи своя цялостен образ по подтема „Мобилност“. В нея, според възложителя България, най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет.

Подтема „Мобилност“ се фокусира върху по-интелигентно и по-продуктивно движение на хора, стоки и идеи, като се занимава с области като транспорт, пътуване и проучване, лична мобилност, логистика и цифрова връзка.

„Участието на страната ни в ЕКСПО 2020, ще даде възможност както за засилването на позициите ни като логистичен и културен хъб между Европа и Азия, така и за осигуряване на по-добър достъп до регионите на Близкия Изток, Африка и Южна Азия и техните пазари“, се сочи в прессъобщение на ведомството.

Темата на изложението е: „Свързвайки умовете, създаваме бъдещето“, а подтемите са „Мобилност“, „Възможност“ и „Устойчивост“.

Участието на България в него се очаква да допринесе за реклама на родното производство, технологии, услуги и иновативни решения, научните ни и културни постижения, намиране на възможности за реализацията на българските стоки на международни пазари.

С решение на МС министърът на икономиката Емил Караниколов е определен за национален генерален комисар на българското участие в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020.

85 от 190 държави участници изложението ще изградят самостоятелно своите павилиони, в това число Германия, Италия, Австрия, Полша, Словения, Чехия, Унгария, Индия, Република Корея, докато страни като Естония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Молдова и Грузия.

Подобно на България те също наемат павилиони са задължени да разработят и завършат цялостното им вътрешно оформление.

Германия ще изгради своя павилион на площ от 4600 кв.м., като за участието си в ЕКСПО 2020 страната е отделила бюджет от 50 млн. евро. Същевременно федерална провинция Баден-Вюртемберг ще бъде представена с отделен павилион от 2000 кв.м.

Павилионът на Индия ще се простира също на площ от над 4600 кв.м., като бюджетът само за строителството му е 50 млн. евро.

Страни като Словения с по-малки терени – 1550 кв. м., са планирали средства в размер на 9.7 млн. евро за изграждането на павилионите си, а бюджетите за участие на Полша и на Чехия възлизат съответно на 20 млн.евро и 12 млн. евро. Държавите с наети павилиони са предвидили бюджети от порядъка на 4 млн. евро (Естония) – 4.5 млн. евро (Хърватия) за своето участие. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп 20 юни

Овен През този ден не бързайте с изводите. Може да сте в начален етап на ситуацията, но все още няма как да знаете. Запасете се с търпение. Телец Това...