България напредва с идеята санаториумите ни да привличат повече чужденци

1074
България напредва с идеята санаториумите ни да привличат повече чужденци
Снимка: Министерство на туризма

България се представи като част от проекта на ЕС "Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа" по време на международното изложение ITB в Берлин.

Изграждането в Европа на мрежа от дестинации, които стъпват на опита на древните римляни в използването на лечебните минерални извори, е основна цел на проекта "Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа", заяви Тобиас Биленщайн, ръководител на проекта. Мястото на България е в този проект заради богатството си от минерални извори и културно-исторически забележителности, каза министърът на туризма Стела Балтова.

Мръсни игри или подливане на вода за Карловските минерални бани?

В поредица от осем материала дотук Actualno.com разкри на своите потребители нередностите, които се случват в едно от най-големите лече...

Концепцията е разработена от 3 организации - Европейската СПА асоциация, германския туроператор FIT Reisen и компанията Europespa. Започват работа през 2014 г. с национални партньори от Испания, Гърция, Франция, Германия, Италия, Унгария, Румъния, България. Официален партньор от нашата страна е Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Европейският съюз участва във финансирането. Основната идея стъпва на факта, че в много европейски страни съществуват дългогодишни традиции в областта на СПА и балнеологичния туризъм, тези страни имат нещо общо помежду си и това е римската история. Идеята е да се използва тази обща част от историята и в маркетинга, защото тя е определяща за спецификата на някои дестинации. Всъщност съчетаваме СПА туризъм и култура. "Римските СПА дестинации" е също и бранд, поставен на пазара. Всяка дестинация е бранд, което я прави уникална, обясни Тобиас Биленщайн.

Над 260 обекта в България развиват СПА туризъм, подчерта Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Една от идеите на проекта е изграждане на мрежа от дестинации. Добре е за град като Кюстендил например да си сътрудничи със свои колеги от Португалия, Франция и Германия и всеки да научи нещо един от друг. В рамките на този проект градовете не се съревновават, а са част от общото наследство. Ако едната година туристът е бил в България и му хареса, на следваща да отиде в Германия, това е идеята, добави тя.

Проектът има две големи таргет групи. Едната са европейските туристи. Естествено, германците са сред най-активните туристи, това е голям пазар. Има интерес от Испания, Австрия, Швейцария, скандинавските страни. Втората група са туристи от Япония, Китай, САЩ.

Предистория

Маниерът на управление на Москов: За едни сватба, за други – брадва

Всичко за СБР-НК е ясно. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов с няколко оскъдни думи пред Actualno.com. Там нещата са чисти, ...

На 9 февруари, 2015 година, Петър Москов каза нещо много интересно в Добрич – че целият комплекс от болници за рехабилитация и санаториумите в България ще бъдат подложени на комплексна оценка, за да е ясно какъв е ресурсът. Защото този комплекс може да е "дестинация за хора, ползващи социални и здравни пакети в богатите европейски държави", заяви Москов. И подчерта: "В Северна Европа, социалните и здравни фондове плащат около 3 хил. евро на месец за възрастен човек, за да ползва пакет за санаториум. След като тези пари могат да дойдат в България, би било неразумно да не го правим", визирайки местата с "природни дадености", където може да има инвестиции, включително публично-частни партньорства, концесиониране и привличане на роден и чужд капитал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика