България - основен газов хъб за Югоизточна и Централна Европа?

3848
България - основен газов хъб за Югоизточна и Централна Европа?
Снимка: БГНЕС

Според обстоятелствата и перспективите за работа на топлоелектрическите централи, използващи въглища и в зависимост от напредъка по реализиране намерението за изграждане на АЕЦ "Белене", ще се анализира необходимостта от въвеждането в експлоатация на заместващи мощности на природен газ.  Тази перспектива е посочена за електроенергийната сигурност на страната в публикувания за обществено обсъждане проект на "Детайлизирана стратегия по Приоритет 4 „Кръгова и нисковъглеродна икономика“ на Националната програма за развитие "България 2030". Иначе, проектът с визия 2030 г., предвижда изграждането на 2 000 MW нова ядрена мощност, за която се посочва, че "заедно с експлоатацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, ще допринесе за енергийната сигурност на страната и региона". 

Припомняме, според председателя на енергийната комисия на парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов, АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година. По думите му, "това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано". 

Депутатите задължиха кабинета да опази ТЕЦ "Марица-Изток 2" въпреки становище на ЕК

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала н...

В стратегията за следващите 10 години се залага и на мерки, свързани с развитието на енергийната инфраструктура, подкрепа за интегрирането в електроенергийните мрежи на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, както и от по-широкото използване на интелигентни системи за съхранение на енергия. 

Проектът предвижда още изграждане на нов въздушен междусистемен електропровод между Република България и Република Гърция; междусистемна електрическа линия между Република България и Румъния, включваща изграждане на нов електропровод 400 kV между п/ст „Добруджа” и п/ст „Бургас"; изграждането на нов двоен междусистемен електропровод 400 kV между Република България и Република Сърбия; хидро-помпено акумулиращ проект в България – Яденица. Ще бъдат реализирани съоръжения за съхранение на енергия и електроцентрали за водород (Power to X).

Позициониране на България като един от основните газоразпределителни центрове в Югоизточна и Централна Европа, изграждане на нови енергийни мощности и осигуряване на електроенергийна сигурност не само в страната, но и в региона, предначертава  проектът на стратегията. 

Плановете са без яснота за нужния финансов ресурс, но при уточнени източници на финансиране, като всички са извън държавата: Европейски фондове, частни инвестиции, международни финансови институции.

Валентин Николов: АЕЦ "Белене" може да почне работа най-рано 2032 година

"При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 година. Това може да се случи, когато в следващото Наро...

Основната цел е "повишаването на ресурсната и в частност енергийната производителност, при следване на принципите на кръговата икономика и стимулиране внедряването на нисковъглеродни, ресурсно ефективни и безотпадни технологии".

За да станем основен газоразпределителен център не само в Югоизточна, но и в Централна Европа, проектът предвижда изграждане на междусистемните газови връзки с Гърция, със Сърбия, терминала за втечнен газ до Александруполис, транспортен коридор през Словакия, Унгария, Румъния, България, както и газовия разпределителен център "Балкан". Освен разширяване на капацитета на газовото хранилище "Чирен" ще се търсят възможности за построяване на ново хранилище, както и разширяване на газопреносната мрежа и насърчаване на газификацията на домакинствата, дребния и среден бизнес.

Ще се осигурят необходимите количества природен газ за вътрешно потребление и за търговия в региона, пише в проекта, а за самата търговия с природен газ се посочва, че ще се развива на пазарен принцип при свободно договаряне. 

Какво показва държавната стратегия за ефективността на икономиката ни четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика