България ще опита новите правила за въглищните централи да не важат за нея

2354
България ще опита новите правила за въглищните централи да не важат за нея

България ще се опита да се възползва от изключението на завишените критерии на ЕС за въглищните централи, защото те са гръбнакът на енергетиката ни. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия икономически форум в УНСС“.

„В целия свят стои темата за замърсяването на въздуха и един от основните акценти за борбата с мръсния въздух е възможността за редуциране на въглищните централи, които се определят като едни от най-големите замърсители. Миналата година Европейският съюз взе решение да бъдат завишени критериите и изискванията и това поставя много сериозно изпитание пред българската енергетика, защото този тип централи дават над 40% от енергетиката – например централите в Маришкия басейн и др.“, каза още тя и посочи, че това за България е голямо предизвикателство, защото страната ни няма възможност да реагира - това изисква много сериозен потенциал от време, възможности и анализи.

България подкрепя Полша в иска срещу новия екорегламент за ТЕЦ-овете

България ще подкрепи Полша в обжалването на решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи (ТЕЦ). Това заяви ...

„Затова това, което правителството прави, е да се възползваме от възможността за изключение от тези правила, така че да ни се даде възможност да запазим производството си на електрическа енергия от тези въглищни централи, защото те са основата и гръбнака на българската енергетика“, обясни министър Петкова, цитирана от Фокус.

До края на юни Парламентът трябва да възложи на министъра на енергетиката да предложи вариант за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „Белене“, коментира още тя.

„Проектът АЕЦ „Белене“ е една дългогодишна история от българската енергетика, която води своето начало от 1980 г. Това е проект, на който на няколко пъти е даван старт и после е спиран, и в настоящия момент сме на етап, след като придобихме оборудването. Проект, за който има изградена цялата инфраструктура, и сега предстои въпросът какво трябва да се прави в него. Над 3 млрд. лв. са вложени в този проект и няма как с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето на този проект и как да бъде използвано това, което вече имаме – техника, вложения и т.н.“, поясни министър Петкова.

Тя обясни, че това, което предстои, е до края на юни парламента да възложи на министъра на енергетиката да предложи вариант за възможността това оборудване да бъде оползотворено по най-добрия начин. „Това решение трябва да бъде взето с най-голям консенсус, защото е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение трябва да бъдат анализирани всички варианти и да се прецени кой от тях е най-щадящият за тази ситуация. Когато ще се взимат подобни решения отново става въпрос, че икономиката в един такъв проект е водеща – не можем да си позволим да реализираме икономически неизгоден проект. Така че предстоят такива важни решения в областта на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги коментираме“, каза още тя.

България засега няма да закрива ТЕЦ-ове

Целта ни е да не предстоят закривания на ТЕЦ-ове. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на Нова те...

Министър Петкова коментира темата и за АЕЦ „Козлодуй“, като обясни, че това, което правителството прави в това отношение, е да удължи нейния живот. „В края на миналата година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 г., а в момента се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е успешно, защото е един от стожерите на българската енергетика“, заяви енергийният министър.

Тя посочи, че атомната електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“ е издържала най-високите нива на стрес тест по отношение на сигурността преди две години. „Оценките, които тя продължава да получава, са на най-високо ниво. Така че няма никакво притеснение за сигурността на тази централа –всичко, което се случва, е съобразно с всички правила за сигурност“, обясни министър Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика