Българска стока в големите вериги - възможна ли е мисията?

5230
Българска стока в големите вериги - възможна ли е мисията?
Снимка: Getty Images/Guliver

Искаме да намерим работещия модел. Усилията продължават. Ние предлагаме вариант, който смятаме, че няма да наруши досегашния принцип на логистика и доставка на търговските вериги, но ще им даде задължение да отделят достатъчно площи за българска продукция. Това каза в ефира на сутрешния блок на bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по темата с достъпа на български продукти до големите търговски вериги.

Според нея това е маркетингово решение на всяка верига как ще реагира да предостави достъп до регионални продукти. Имаме 25 000 производители на плодове и зеленчуци - основно в сезон. На практика това, което се случи по време на кризата, показа дефектите в системата на функциониране на предлагане на храна, отбеляза Танева.

Родни биопроизводители: Купувайте продукцията ни!

"Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните и горите и на Правителството на Републи...

"Каква е причината да се оскъпят продукти, няма такава", убедена е министър Танева. Тук има местен елемент. Потребителят ще реши какво да купи, а обемите на зареждане на стока ще зависият от търсенето. Ще има домат, който е откъснат вчера, и домат, донесен отвън, стана ясно още от думите на Десислава Танева. Според нея има много аргументи, защото търговските вериги трябва да направят разходи. Министърът посочи, че предложенията на Земеделското ведомство са част от намаляването на щетите от икономическите последствия от кризата за българския производител.

Не сме скарани с големите търговски вериги, напротив - имам инициатива към тях да направим работещ модел, който и на тях ще е възможен. Някои от тях ще го реализират като маркетингова концепция, счита още земеделският министър.

Танева поясни, че по пазарите важат всички ограничения, които са наложени от властите. Тя подчерта, че РЗИ трябва да наблюдава спазването на предписаните мерки. Според министъра за Великденските празници можем да сложим всичко, което е произведено в България. "Аз, разбира се, бих призовала за това", обяви Десислава Танева.

Мнения на експерти в бранша

Търговски вериги предупредиха за отрицателен ефект от мерките на МЗХ

"Важно е да се има предвид, че в България оперират изключително много производители на хранителни продукти с различни географска локаци...

Албена Симеонова от Асоциация "Биопродукти" посочи, че от бранша настояват в големите търговски обекти да влязат българските продукти. Ние диалог с тях нямаме, разбира се, с някои изключения, посочи Симеонова. В момента наистина производителите страдат и не могат да реализират продуктите си. 

Смятам, че българското правителство полага усилия да засили обезпечаването на страна с храни. Веригите не би трябвало да се сърдят, счита и Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. По думите му в ефира на "Тази сутрин" постановлението трябва да се огледа още веднъж и със сигурност ще се постигне компромис.

Според търговските вериги мярката би убила конкуренцията и това ще доведе до компромис с качеството.

Това не са нови идеи, в много държави я има мярката за до 200 км производител – продажба на продукт в магазина. Това каза Теодор Дечев от АИКБ в ефира на Нова телевизия. Според него трябва да се гледа не от гледна точка „коронавирус”, а от гледна точка защита на българската икономика. Той беше категоричен, че никой не иска да пъди търговските вериги – според него въпросът е не само да ти продават стоката, а в условията. По думите на Дечев, има мърчандайзинг условия от страна на веригите – например доставка на определено количество за определена цена, като според Дечев „уважаемите вериги послъгват” за цените. Дечев обаче призна и че зеленчуковата ни продукция е по-скъпа от чуждата, но при промоциите се работи само за оборот и себестойност, не на печалба.

Танева се закани да наложи със сила на големите вериги да продават българска храна и продукти

Няма да коментирам – ще въведем задължение търговските вериги с представителство в областните центрове да предоставят половината ...

То е намеса и в моето предприятие, заяви Димитър Зоров, който обаче поздрави земеделския министър Десислава Танева. Зоров е лицето на млечния бранш в България. Той поиска спешна помощ за животновъдството от гледна точка „млекопроизводство”, който видя положението там като „пациент на обдишване”. Млечният производител иска 90% от млечните продукти да са произведени в България и 100% от тях да са от българско сурово мляко. Зоров беше категоричен и за друго – не е вярно, че не може да бъдат доставени необходимите количества, но той говори само за млечния сектор. Той предупреди, че хората са отчаяни и освирепели и са готови да стигнат до крайности.

В никакъв случай – така Зоров отговори на въпрос може ли сега заради „българското” да има поскъпване. Той е сигурен, че няма европейска солидарност. Според него, ЕС създава пазар за излишъци.

Животновъдът Бойко Синапов също благодари на Танева и беше категоричен в ефира на "Здравей, България" – големите вериги притискат българските производители. Синапов е убеден, че търговските вериги ще излязат от България, а не да поставят условия българските производители да правят пазари на паркингите на магазините на големите вериги.

Атанаска Бялкова от Сдружението на българските оранжерийни производители потвърди, че от 10 години искат да има обособени щандове за българско производство в големите вериги. Крайно време е, особено в този период на пандемия, подчерта Бялкова. Тя поиска всеки производител да си излезе с логото в магазините и „след време ще се разбере” кой коя стока предпочита. „Техните паркинги са доста малки, за да ни съберат – техните клиенти няма да има къде да си паркират колите”, иронизира Бялкова. Веригите да се осъзнаят, призова тя.

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика