Българската BULPROS продължава да расте, търси от 300 до 500 нови служители

24799
Българската BULPROS продължава да расте, търси от 300 до 500 нови служители
Снимка: BULPROS

Ивайло Славов е сред от водещите фигури в ИТ индустрията в България и Югоизточна Европа. Той ръководи една от най-бързо развиващите се технологични компании в региона – BULPROS, която навлиза във все повече държави, но е създадена и управлявана от България.

Actualno.com разговаря със Славов за постиженията и проблемите на ИТ и аутсорсинг индустрията, недостига на кадри и рецептата за привличането им, новите пазари, дигитализацията и предизвикателствата пред българската икономика.

BULPROS изпраща една успешна година, а резултатите ни са повече от добри – за 10-а поредна година бележим ръст. В основните ни бизнеси растежът е двуцифрен, а в някои дейности достига над 30%. Там, откъдето започнахме, години наред успяваме да постигнем ръстове, които смятах за невъзможни. Очевидно има търсене на подобни продукти и услуги, трябва да намерим верните решения, за да ги удовлетворим и да постигнем целите си, обяснява Ивайло Славов.

Ръководената от него компания не спира да се разширява, като постоянно обогатява услугите си и предлага нови решения на клиентите си. Стъпка в тази посока е придобиването на SAP интегратора BEAM – българска компания със сериозен опит в автомобилната индустрия, производството и финансовите услуги.

"Вече можем да предоставяме дигиталните SAP решения на нашите клиенти, така засилваме компетенциите си в цялата ERP област. BEAM разполага с много добри консултанти и експерти, има много клиенти и богат опит на пазара и е идеалното допълнение към групата на Bulpros. С тяхна помощ ще предоставим една по-модерна и завършена услуга в областта на SAP решенията, която ще ни помогне да навлезем на нови международни пазари", посочва Славов.

С българско ДНК към чужди пазари

BULPROS е международна група, но с българско ДНК. Тя работи също и чрез свои дружества в Бългapия, Гepмaния, Πoлшa, Kaнaдa, CAЩ, Beлиĸoбpитaния, Cъpбия, Румъния и др. Не се срещат често български компании, които са толкова успешни и купуват чужди компании, обикновено се случва обратното.

"Вече всички сме граждани на света, а при общите правила в ЕС няма граници за бизнесите. Ние сме българска компания и много се гордеем с това, но се възприемаме като участник на по-голям пазар, където се конкурираме с други световни компании. Важното е кой е по-креативен и по-бързо и умело открива подходящите възможности на различни пазари", казва ръководителят.

Ключовата дума за компанията е диверсификация - на бизнеса, на клиентите, но и на пазарите. Освен обичайно силните позиции в Германия, BULPROS вече е истински стабилна и в Северна Америка – в САЩ и Канада. "Новият ни перспективен пазар е Израел, където спечелихме клиенти, а през 2020 г. смятаме да отворим офис и да работим директно с все повече местни фирми, с които да обменяме опит и ноу-хау", разкрива Славов.

BULPROS не пренебрегва и Югоизточна Европа, ще продължи да развива офиса си в Белград, а малко по-късно през тази година ще отвори офис и в Крайова, който ще бъде първият за компанията в Румъния.

Ролята на аутсорсинга

ИТ и аутсорсинг индустрията остава сред двигателите на българската икономика, макар че през изминалата година леко забави растеж поради липсата на достатъчно кадри. "Аутсорсинг индустрията в България е и ще бъде в добра форма през следващите поне 10 години, тъй като сме достатъчно конкурентни като цена и качество на услугите. Броят на фирмите нараства двуцифрено всяка година, идват и все повече международни инвеститори", посочва Ивайло Славов.

Експертният бизнес на компанията също расте активно, което води до отварянето на нови работни места. "Имаме големи нови световни клиенти, назначихме 350 нови служители през изминалата година, а през 2020 г. смятаме да наемем още между 300 и 500 души. 80% от новите ни служители ще бъдат в балканския регион – най-вече в Бургас, Варна, Белград и Крайова", разкрива управителят на BULPROS.

Какви са перспективите пред ИТ индустрията в България, вижте в следващото ВИДЕО.

Големият проблем – липсата на кадри

Най-голямото предизвикателство пред ИТ индустрията остава недостигът на кадри – проблем, който изисква спешно решение, тъй като секторът се нуждае от 20-30 000 души през следващите няколко години. "Очевидно не можем да ги създадем, нито да върнем всички български студенти от чужбина. Най-важният въпрос и най-голямото предизвикателство е как да доведем необходимите кадри. Трябва да привлечем подходящите хора от Украйна, Молдова, Беларус, страните от Западните Балкани", твърди Славов.

В българските региони нещата също не са розови. Всичко, което се случва в ИТ у нас, е концентрирано в 4-5 големи града. В София, Пловдив, Варна, Бургас и отчасти Велико Търново, Русе и Стара Загора през следващите години ще има ръст на ИТ и аутсорсинг индустрията. Във всички останали градове шансовете за голям ръст са нищожни, тъй като липсват образователни възможности и няма предпоставки да се създават ИТ стартъпи, фирми, екосистема, посочва Славов.

Връщане на българи от чужбина?

Живеещите в чужбина образовани българи са друг възможен ресурс, но той още по-трудно може да бъде възстановен.

"Искаме да върнем български ИТ специалисти от Централна и Западна Европа, но не е никак лесно. Хората избират да емигрират не само заради заплащането. В нашия сектор все по-малко са хората, които напускат България заради пари, тъй като заплатите са достатъчно високи. Повечето емигрират, търсейки по-добра социална среда, по-добро образование за децата си, по-интересни кариерни възможности и др. Връщането е труден процес – щом веднъж си живял в по-сигурна и организирана среда, не е лесно решение да я напуснеш", обяснява Славов.

ИТ фирмите работят активно за връщане на българи от чужбина и привличане на чужди квалифицирани кадри, но успеваемостта не е достатъчно добра. "Ако говорим за целенасочено връщане и привличане в целия сектор, темпото е много бавно. Бройката на издадените сини карти е също нищожна спрямо необходимостта. Борим се, организираме програми и инициативи, но все още сме далеч от истината", признава Славов.

BULPROS обаче е добър пример в това отношение, тъй като 25-30% от служителите в българските офиси на компанията са живели извън страната, но са се върнали.

От 5 до 1300 души

Преди около десетилетие BULPROS стартира дейността си с 5 души, в момента в компанията работят около 1300 служители. Подобен мащабен растеж неизбежно носи предизвикателства, които обаче не тревожат Ивайло Славов.

"Броят на хората или оборотът на една компания не е най-същественото. Ключови са дейността, организацията и правилната стратегия. Най-трудно е да управляваш 20 или 50 души, тъй като няма как да си позволиш да наемеш добри мениджъри. От 100 души нагоре правилата са съвсем различни и всичко зависи от точните хора, процеси и организация", обяснява той.

А какво е нужно, за да работите в компания като BULPROS? "Наличието на познания и образование е добра основа, но най-важен е характерът. Качества като лоялност, отдаденост към работата, издръжливост, амбиция за развитие често са по-важни от конкретните умения, които се усвояват и развиват с необходимото желание", убеден е Ивайло Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика