Български фирми се жалват в Брюксел заради загубени европари

2913
Български фирми се жалват в Брюксел заради загубени европари
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Наши фирми се жалват на Европейската комисия заради загуби и пропуснати възможности, които са понесли в резултат от работата на държавната администрация. Това става възможно, след като българският съд постанови, че те са били ощетени неправомерно.

Фирмите засегнати от отменената процедура за технологична модернизация по програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г., съобщи в. "Сега"

Партии с писмо до ЕК, искат реакция на скандалите в съдебната система

Четири партии и гражданска организация призоваха с писмо Европейската комисия да реагира на последните скандали в съдебната ни система,...

Казусът е от 2014 г., когато тогавашният шеф на управляващия орган Ели Милушева отмени цялата процедура по програмата на стойност 97 млн. лв. заради съмнения за корупция сред оценяващите. По програмата обаче вече бяха одобрени над 140 фирми, които очакваха финансирането на проектите си, но до плащане така и не се стигна. В крайна сметка бизнесмени заведоха дело в административния съд, който миналата пролет отмени прекратяването на процедурата. Парите по нея обаче са безвъзвратно загубени, тъй като междувременно са пренасочени към други мерки от програмата.

Постановено бе и Министерството на икономиката да плати съдебните разходи. От ведомството обжалваха, но наскоро Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на първата инстанция. Решението на ВАС е окончателно. Засега от министерството на икономиката няма официален коментар.

През 2014 г., докато 142 фирми чакаха да подпишат договори за покупка на нова техника, Ели Милушева обяви, че в министерството е била разкрита плетеница от връзки между консултанти, фирми и оценители. Сигнал бе подаден и в прокуратурата. Случаят приключи с доброволното напускане на Милушева и с уволнението на няколко експерти.

Още след първото решение на съда от министерството обявиха, че милионите за фирмите отдавна са били пренасочени и похарчени. Освен това подчертаха, че България вече е в нов програмен период и бизнесът усвоява пари по новата програма. Колкото до самите дружества - ако те искат да получат пари по "Конкурентоспособност", ще трябва да кандидатстват наново, обясниха от министерството.

Европейската комисия настоява за по-стриктен контрол от страна на държавните регулатори

Близо три години след банковата криза, свързана с фалита на КТБ, Европейската комисия отново настоява за по-стриктен контрол от страна ...

Някои от кандидатите, които са били "прецакани" с договорите си в предишния програмен период, са се възползвали от новите схеми за финансиране, става ясно от информация на в. "Банкер". През новия програмен период оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 е стартирала със сходна по приоритети процедура. Така 63 дружества от ощетените 142 са сключили договори, а други 21 са били поканени за подписване на споразумения във връзка с наддоговарянето по тази процедура.

Безвъзмездното финансиране в новия програмен период е в размер на 255.1 млн. лева. Ощетени бизнесмени обаче са категорични, че ще продължат да търсят справедливост от ЕС. Те могат да подадат жалба до ЕК срещу България заради нарушаване на общностното право. Ако ЕК установи нарушение, тя ще поиска то да бъде отстранено. Ако държавата не се поправи, ЕК ще поиска намеса на съда в Люксембург.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика