Българският авто съюз е санкциониран с 90 000 лв. за нелоялна конкуренция

6648
Българският авто съюз  е санкциониран с 90 000 лв. за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията установи извършени нарушения от страна на „Български авто съюз” ЕООД и наложи 3 имуществени санкции на дружеството по 30 000 лв, посочва БГНЕС.

На първо място проучването установи, че „Български авто съюз” ЕООД е осъществило нарушение по чл. 30 от ЗЗК, изразяващо се в увреждане на доброто име на молителя в производството Сдружение „Български автомобилен съюз”, чрез публикуване на невярна и дискредитираща информация, свободно достъпна за всяко лице от територията на цялата страна, на интернет страницата www.шофьорскикурс.com, в периода от 07.10.2012 г. до 07.10.2013 г. и домейн www.шофьорски-курсове.com в периода от 22.07.2013 г. (датата на регистрация на домейна) до 07.01.2014 г.

КЗК лепна страхотна глоба на "Олинеза" заради заблуждаваща реклама

И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи солена глоба на един от големите производители на майонеза у нас - "Олинеза". Глоба...

След образуване на производството ответното дружество не е предприело никакви действия за премахване на невярната информация от интернет пространството до 07.01.2014 г. При цялостната оценка на поведението на „Български авто съюз” ЕООД КЗК приема, че подвеждащата и невярна информация може да окаже значително негативно влияние върху конкуренцията, уточняват от КЗК.

Проучването на следващо място установи, че „Български авто съюз” ЕООД е осъществило нарушение по чл. 35, ал. 2 от ЗЗК, изразяващо се в имитация на логото (комбинираната марка) на сдружението „Български автомобилен съюз” в периода от 07.10.2012 г. до 07.01.2014 г. След образуване на настоящото производство ответното дружество не предприе действия за премахване или промяната на използваното лого и ясното разграничаване от неговия конкурент.

По отношение нарушението по чл. 35, ал. 3 от ЗЗК проучването показа, че „Български авто съюз” ЕООД използва имитиращи интернет страници от 07.10.2012 г. 07.01.2014 г. Като цялостна оценка на поведението на „Български авто съюз” ЕООД, КЗК приема, че действията на дружеството са в състояние да причинят негативен ефект върху конкуренцията и по-конкретно върху дейността на молителя.

Следва да се отбележи като отегчаващо обстоятелство в случая, че ответното дружество не съдейства и не представи на КЗК изисканите относими доказателства, както и не предприе действия за разграничаване на външния вид на интернет страниците си от това на неговия конкурент до 07.01.2014 г.

КЗК отмени избора на МЗХ за одитор на Разплащателната агенция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени процедура на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за избор на одитор на Разпла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика