Българският морски туризъм е "свръхпредлагане на стандартен евтин продукт"

9468
Българският морски туризъм е "свръхпредлагане на стандартен евтин продукт"

Българският черноморски туризъм от 2010 г. насам е на фаза "свръхпредлагане на стандартен евтин продукт". Това са изводите от анализ на заместник-председателя на сдружението "Култура и туризъм на българския Североизток" Стоян Маринов. Те бяха представени на конференцията във Варна "Устойчив крайбрежен туризъм", предаде Mediapool.

Конференцията се организира от Варненската туристическа камара, Асоциацията на българските черноморски общини, Регионалната агенция за управление на енергията - Бургас, и други. Във форума участват и специалисти по туризъм от португалския град Сетубал.

Конкуренцията чрез ниски цени между хотелиери и туроператори създава на България имиджа на евтина туристическа дестинация, където количество на легловата база е за сметка на качеството на продукта, обясни експертът. Евтините пакети дават конкурентно предимство на България пред други страни от региона, но в същото време водят до по-ниски заплати в сектора, по-ниско качество на услугите и привличат туристи с нисък социален статус, каза  Маринов, цитиран от БТА.

Според данните на статистиката плажовете в страната са с площ 16 млн. кв. м., което дава възможност ежедневно на тях да има приблизително около 600 000 туристи, изчисли Маринов. В момента страната е далеч от това число, смята той. Според данни на НСИ, публикувани същия ден, страната ни е посетена през юли от 1.682 млн. чужденци, като около 60% от тях са дошли с цел туризъм, и то в курорти из цялата страна, както и в София.

Според Маринов ценовите войни са една от заплахите за българския туризъм наред с разрушаването на природните ресурси, визовия режим за граждани от държавите извън Европейския съюз, изтичането на квалифицирани кадри и често променящата се нормативна уредба.

През последните години свръхпредлагането на леглова база е довело до лека стагнация, смята Маринов, цитиран от “Дарик”. Той сравни развитието на туризма с жизнения цикъл на човека.

До 70-те години на миналия век България е била нова и модерна дестинация. До средата на 80-те е имало усилено инвестиране в нови хотели и ваканционни селища, като секторът е достигнал зрялост през втората половина на десетилетието, когато са били отчетени и най-много нощувки на чуждестранни туристи в страната ни според официалните данни.

Последвалият период до края на XX в., типичен за който било отдаването на бази под аренда, можел да се характеризира като упадък. От 2000 г. започнала нова модернизация след приватизацията и навлизането на капитали.

Според Маринов за стратегическото развитие на България като туристическа дестинация е нужно създаването на самостоятелно министерство, стимулиране на иновациите като строителството на "зелени" хотели и преработване на плановете за застрояване в черноморските общини.

Редактор: Яна Баярова

Ростуризъм: Моля, не гонете руснаци от България

Ростуризъм се обърна към властите в България с молба да се намесят и да не допуснат руски туристи да бъдат гонени от българските хотели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика