Българско вино в най-голямата търговска верига в света

19476
Българско вино в най-голямата търговска верига в света
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Българско вино ще се продава в най-голямата търговска верига в света - Walmart. Това съобщи за Actualno.com Нина Патронска, изключителен представител за Европа и България на американската компания Grapes&Barley LLC (G&B Importers) и на създадения за популяризиране на българското вино в Америка бранд „Булгариана“.

"Това е много голям успех и признание. Можем да кажем, че българският винопроизводител стъпва на световната винена карта. Усилията бяха сериозни, но си заслужаваше", обяснява старозагорката. Във Walmart, верига с 5000 магазина в САЩ и още 7000 - в други държави, не можеш да влезеш без покана, нито пък сам да предложиш това, което произвеждаш и продаваш, само защото имаш желание. “Този успех е резултат от последователното прилагане на стратегията ни за налагането на българското вино на американския пазар”, казва Нина Патронска.

АВГУСТИАДА за седми път в Стара Загора

Над 30 български и чуждестранни изби ще представят продукцията си на тазгодишния Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИДА 2...

В началото са локалните винени магазини и ресторанти в Мериленд, Вирджиния и Окръг Колумбия. Следва позиционирането в Total Wine, Costco и Whole Foods. България е една от петте държави, които влизат в глобален винен проект на търговската компания. Одобреното българско вино е червен бленд между каберне и сира, произведен от екипа на „Кастра рубра“. В търсене на максимална печалба в много големи вериги има практика да се притискат производителите за по-ниски цени, което води до компромиси с качеството и падане на вината от рафтовете.

“Избраното вино получава голям шанс, защото новата стратегия на Walmart е да изгражда свои брандове, за да гарантира на клиентите си високо качество на предлаганите продукти”, разяснява Патронска. Тази година българските вина са отбелязали сериозно присъствие чрез G&B Importers и в още една голяма верига в Атланта. Американският винен пазар е най-големият в света, консумацията на вино непрекъснато расте, а това поражда и голяма конкуренция. „Булгариана“ е вече национален бранд в САЩ и чрез него G&B Importers насочва погледа на американския консуматор към България. „Показваме страна от Стария свят, място, пълно с история, откъдето е тръгнало виното”, обяснява Нина Патронска.

Специално за американския пазар е създаден и брандът Rough day („Тежък  ден“), особено популярен сред активно работещите млади хора, минаващи след работа през любимите си винени барове за чаша вино. Още с появата му на пазара виното е забелязано от в. „Вашингтон поуст“, който  му отделя специално внимание. Предлага се в три асортимента - розе, каберне и шардоне, работи се по четвърти.

По поръчка на G&B Importers тази година International Wine Review изготвят доклад за България като винена дестинация. Две седмици американските журналисти Доналд Уинклър и Майкъл Поташник се запознават с винарските региони, срещат се с представители на държавни институции, браншови организации, производители, дегустират най-добрите вина на българските производители. Докладът е достъпен на сайта на International Wine review. По-важно е обаче, че винените среди в САЩ получават много и интересна информация не само за българското вино, а и за България като туристическа дестинация, за българските традиции и култура, за българските сортове грозде, за биологичното земеделие, за традиционната българска кухня и обичаи. Докладът има важно значение за търговци, дистрибутори, импортьори, винени специалисти, дегустатори и е ключов за рейтинга на българското вино в Америка.

Продадоха най-скъпата бутилка вино в света за 558 000 долара

Световният рекорд за цена на бутилка вино, продадено на търг, бе счупен на търг в Ню Йорк, организиран от аукционна къща „Сотбис&...

Робърт Хайк, създател на Grapes&Barley е млад човек от финансовите среди, работил няколко години в България. Това е решаващо за идеята му да  работи с българското вино на американския пазар. Според него страната ни е изключителна и с огромен винен потенциал. „Стремежът му е да създаде национален бранд защото смята, че имаме уникални производители, но липсва обща стратегия и визия”, разяснява Нина Патронска. Впечатленията ѝ от световните изложения са, че производителите се представят чрез национални щандове. За българския винопроизводител участието доскоро е било много индивидуално.

„Силата е в националното представяне, защото днес нито един производител няма  ресурсите да постига сам успехи на световния пазар на виното”, категорична е тя. И обяснява, че все повече винопроизводители, с които работят, се доверяват на философията им да правят  това, което харесва консуматорът, а не това, което смятат, че могат да правят. „Защото все повече започват да виждат ефекта от усилията, които влагаме заедно в този проект“, уверено твърди тя.

Нина Патронска е от Стара Загора. Завършила е ВИЗВМ, след това „Международни икономически отношения“ в УНСС, има и магистратура по психология. Била е директор на „Винпром“ - Чирпан, търговски и изпълнителен директор в „Менада“. От 2010 г. се занимава с износ на българско вино, основно в САЩ и Русия. В началото като консултант. В момента е изключителен представител за Европа и България на американската компания Grape&Barley и на създадения за популяризиране на българското вино в Америка бранд „Булгариана“. В края на 2016 г. получи отличие на НТС - Стара Загора, за износ на регионални вина в Америка и Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика