Цените на жилищата с рекордно поскъпване за последните 12 г.

14677
Цените на жилищата с рекордно поскъпване за последните 12 г.
Снимка: iStock

Цените на жилищата в България отчетоха рекордно поскъпване за последните 12 години, сочи справка на Actualno.com в данните на Националния статистически институт.

Индексът на цените на жилищата нараства с 9.1% на годишна към края на второто тримесечие на тази година. Това е най-високият годишен ръст отчитан за последните 12.5 години.

За последно по-високо повишение е регистрирано през четвъртото тримесечие на 2008 година, когато цените са скочили с 11.7%.

Данните разкриват нещо повече – цените на жилищата у нас не са записвали понижение от 30 тримесечия или 7.5 години. Така в периода 2014 – 2021 година, имотите у нас вървят само нагоре. За последно е отчетено понижение на годишна база през последното тримесечие на 2013 година, когато индексът е намалял с минималните 1.2%.

След рекордното второ тримесечие на тази година, най-силните периоди за последните 12.5 години са третото тримесечие на 2016 година (ръст от 8.8%) и първото и третото тримесечие на 2017 година (по 9% ръст на годишна база).

Цените на жилища в София - сред най-високите в столиците на Източна Европа

Цените на жилищата в София са едни от най-високите сред тези в столиците на източноевропейските държави. Цена за квадратен метър за апа...

Данните на Евростат също потвърждават тенденцията, тъй като отчитат скок в цените на имотите у нас от близо 40% спрямо 2010 година, което е над средното за ЕС – ръст от 34% за разглеждания период. Така България се нарежда на 15-о място в Европейския съюз по поскъпване на жилищата.

Откакто България стана член на Европейския съюз, най-висок ръст в цените на имотите е отчитан през последното тримесечие на 2007 година – цели 34.6%, сочат данните на НСИ.

През 2007 и 2008 година, цените на жилищата у нас поскъпнаха рязко в резултат на присъединяването към ЕС. Балонът обаче се спука още в началото на 2009 година, което може да се приеме като ехо на глобалната финансова криза, която удари световната икономика именно в този период. Поради това през 2009, 2010 и 2011 година цените на жилищата претърпяха болезнена корекция. Така например, годишният спад в цените през второто, третото и четвъртото тримесечие на 2009 година бе съответно от -20.9%, -26.8% и -25.7%. За сравнение, само година по-рано цените скачаха с темпове на растеж от над 30%.

Ново и старо строителство

Цените на съществуващите и новите жилища се движат с различни темпове на растеж, но като цяло и двата сегмента постигат сходни резултати, тъй като също не са записвали спад на годишна база от 30 тримесечия.

Към края на юни тази година, цените на съществуващите жилища отчитат ръст от 10.2% на годишна база. При новото строителство повишението за същия период е 7.2%.

Търговията с жилища – надуваме ли балон, след като БНБ предприе мерки

Банките трябва да заделят повече провизии, за да няма катастрофални последици, ако се реализира лошият сценарий. Това заяви банкерът Ле...

Най-силното тримесечие при новото строителство е отчетено в началото на 2019 година – годишен ръст от 11.9%.

При старите жилища най-силният период е третото тримесечие на 2017 година, когато повишението достига 10.9% на годишна база.

Какви са наемите по най-атрактивните търговски улици в София?

Бърза справка в имотни сайтове показва, че качественото ново строителство достига внушителни цени. Така например за ново жилище с площ от около 60 кв. м. в южните квартали на София, където цените традиционно пазаят високо ниво, трябва да се брои сума започваща от около 75 000, като някои оферти стигат до 140 000 евро. В същото време, съществуващо тухлено жилище в същия район на столицата може да се намери на цени от порядъка на 100 000 - 120 000 евро. Срещат се и по-ниски цени, но обикновено става дума за имоти на шпакловка и мазилка, партерни етажи и прочее.

Изненадващо или не, цените на панелните жилища също чупят рекорди. В южните райони на София, панелка с площ от около 60 кв. м. може да се намери на цени започващи от около 80 000 евро, като някои оферти достигат висини от около 120 000 евро. Последното важи при ремонтирани имоти вървящи с обзавеждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика