Цветан Василев "финансирал" със 100 000 лева месечно Бареков

10651
Цветан Василев "финансирал" със 100 000 лева месечно Бареков
Снимка: БГНЕС

След като публикува обвинителния акт за делото КТБ от 12 000 страници, Специализираната прокуратура предостави на медиите около 150 страници с данни по делото КТБ. В дългата справка има събрани исторически документи, таблици с данни и различни справки.

Политическият проект на Николай Бареков заема сериозно място в изложението на прокуратурата. Оказва се, че партията „България без цензура“ е финансирана от банкера. В обвинението е посочено доказателство – документ с печат на РЗС (партията на Яне Янев), от който става ясно, че месечните финансирания към Бареков са нараснали от 50 на 100 000 лв. през октомври 2013 г. Причината: тогава Бареков напуска ТВ7 (която също е посочена като зависим от банкера проект).

КТБ ли? Какво беше това?

„Няма да ни оставят на мира, отвън също няма да ни оставят на мира. И аз не очаквам тук някой да се чувства достатъчно спокоен за...

В документа има и посочени „505 000 евро без ДДС за къща/да не е като заем/” и 1 млн. евро премия, която била обещана лично от Цветан Василев. Според прокуратурата това показва, че „Николай Бареков е изпълнител на замислен от обв. Цветан Василев политически проект и вероятно поради това дейността на същия е щедро финансирана”.

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица, съобщиха от прокуратурата. Бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев е обвинен в престъпление по служа, а срещу банкера Цветан Василев има образувано отделно досъдебно производство за инвестирани над 1, 5 млрд. Лв от КТБ в бизнес начинания.

Обвинителният акт към Василев се връща около 25 години назад, проследявайки всички негови бизнес начинания и дейности: от създаването на финансовата му къща „Фина-С“, през появата на така наречените „кухи фирми“ до самия крах на КТБ.

Според обвинението мотивите за извършването на престъпленията са: „финансиране“ на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот”; „финансиране“ на лични нужди на обв. Василев; „финансиране“ на инвестиционни (губещи или печеливши) инвестиционни, медийни и други проекти на обв. Василев; увеличаване на капиталовата база на КТБ АД и осигуряване на парични средства за поддържане пирамидалното функциониране на КТБ АД.

Ген. Атанасов: Борисов си отива от политическата сцена

НДК е много симптоматичен случай, който показва дефектите на властта. Сега е в ход следващата серия в тази театрална постановка, която ...

В документите е разгледана и знаковата среща през 90-те години на Цветан Василев с неговата „дяска ръка“ - Бисер Лазов (ЦКБ), който, както е посечено в документите „в последствие ще се превърне в негов неформален финансист, отговарящ за небанковия сектор на дейността на модела КТБ“.

След това финансовата къща на Василев прекратява работата си с ЦКБ и започва да развива дейност с днешната „Алианц България”. Така стигаме до 2000 година, когато след като купува 11 офшорни компании, и КТБ влиза в притежание на банкера.

„Фирмата“ („Фина-С“) на Василев имала изграден едноличен модел на управление, в който Цветан Василев вземал всички решения, а всеки ден подчинените му изготвяли справки с наличните пари и вземания, както и задълженията.

В последствие започнали да изникват множество „кухи“ фирми на Василев: „Обвиняемият Василев фактически изгражда две контролирани от него структури, формално независими една от друга, но реално управлявани изцяло от него – структура на управление и работа в Банката, която да позволява отпускането на кредити по негово нареждане и желание, и структура от търговски дружества, чрез която средствата от отпуснатите кредити да се използват и насочват към крайни получатели пак по нареждане, желание и преценка на самия обв. Василев”, пишат от прокуратурата.

Йордан Цонев не вижда друг главен виновник за КТБ извън Цветан Василев

Според мен ще бъдат обвинени истинските виновници. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев, който внесе няколко законопроекта в съавторство ...

Подставените лица първоначално са служители от най-близкия кръг на банкера. Постепенно над 70% от кредитния ресурс се оказва под прякото и еднолично управление на Василев. Средстава, както споменахме по-горе, се използвали за финансиране на различни лица, както и политическ и икоонмически проекти: „Самоопределянето на обв. Василев като собственик на цялото имущество на Банката и самооприличаването му на крупен бизнесмен, придружени със съответни характерови особености, неминуемо го довеждат и до съзнанието за човек, без който икономиката и страната трудно могат да функционират и да се предвижват напред”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com