Данък "нощувка" за онлайн наеманите апартаменти одобриха управляващите през вратичка в закон

11344
Данък "нощувка" за онлайн наеманите апартаменти одобриха управляващите през вратичка в закон
Снимка: БГНЕС

Имотите, предлагани през Airbnb и Booking, ще плащат туристически налог като еднозвездните хотели, решиха управляващите.

Тази поредна промяна засягаща туристическия бизнес, беше гласувана окончателно днес в парламента. Налогът ще се събира за всяка нощувка и ще бъде в диапазона 40 - 80 стотинки на легло. Идеята е стаите, отдавани онлайн, да бъдат приравнени с еднозвездните хотели, като за тях са и посочените ставки.

Няма да питаме съседите, за да можем да дадем имота си под наем онлайн, решиха депутатите

Собствениците на имоти няма да търсят съгласието на 50 на сто от съседите си, за да ги отдават под наем на турист, реши парламентът. В...

Предложението е на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Поправката беше прокарана чрез Закона за независимия финансов одит, който попринцип третира други области.

Внесена по този начин, поправката избягва обществено обсъждане, а времето за приемането й драматично се съкращава. Разисквания липсваха и в пленарната зала на парламента, докато се представяха новите текстове, ако се изключат критиките на БСП срещу "порочния подход на ГЕРБ към законодателството", които депутатите на Бойко Борисов подминаха с мълчание.

След промяната, собствениците, които отдават имоти на туристи онлайн, ще трябва да начисляват новия данък в цената на нощувките и да го внасят всеки месец до средата на следващия месец. Туристическите налози се определят всяка година от общинския съвет на съответното населено място, като варират в зависимост от категорията на обекта.

Така всяка нощувка на турист, направил резервация онлайн, ще бъде обложена с 0.40 лв. данък в София и Пловдив, с 0.50 лв. във Варна, с 0.80 лв. в Банско. По закон отговорници за събирането на туристическия данък са общинските данъчни служби.

Окончателно: И апартаментите за краткосрочен наем трябва да са регистрирани туристически обекти

Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани като туристически обекти места за настаняване. Тов...

Това е поредна промяна, която засяга туристическия бранш, след въвеждането патентен данък собствениците на апартаменти и стаи, предлагани на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Еxpedia и т.н.,

Още през миналата година бе въведено задължително вписване на този тип имоти в регистъра, воден от Министерството на туризма, и облагането им с годишен патентен данък, който се начислява за всяка стая (размерът му варира в страната, като в София достига 250 лв.).

Менда Стоянова и колегите й, в някаква степен отстъпиха пред критиките и се отказаха от искането за задължителна категоризация на тези обекти - под предтекст да облекчат собствениците откъм бюрокрация.

Сега обаче, според закона туристически данък се начислява само за категоризирани места за настаняване. И затова беше предложено допълнение, че стаите, наети от туристи онлайн, се облагат като хотели и къщи за гости с категория една звезда.

Друга законодателна идея беше собствениците да не могат да настаняват гости в апартаментите си, ако не получат съгласието на поне половината от съседите си в блока/кооперацията. След множество критики обаче вносителите се отказаха от този поправка.

Кметът на Банско смята, че има укриване на туристически данък в града

Близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско за 2018 година, стана ясно по време на заседание на Консул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика