Делян Добрев за продажбата на ЧЕЗ: Стори ми се фалшива новина

13212
Делян Добрев за продажбата на ЧЕЗ: Стори ми се фалшива новина
Снимка: БГНЕС

Не знам дали е вярно, че има връзка между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ – "Инерком България". Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи ще купи най-голямото ЕРП в България, с годишен оборот 1,8 млрд. лева. Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за "Инерком България" и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България. Първоначално изглеждаше като фалшива новина – един колега ми каза: "Да вземем да продадем на "Инерком" двата реактора за "Белене". Това заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в коментар за продажбата на ЧЕЗ.

Говорим за един огромен бизнес – изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач. Очевидно това не е стратегически инвеститор, този купувач никога не се е занимавал с такъв бизнес, подчерта Добрев. Той напомни, че сделката зависи от КЗК и КЕВР и заяви, че вярва на тези институции.

ЧЕЗ одобри продажбата на българския си бизнес

Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката с компанията "Инерком България" ЕАД за продажбата на активите ѝ в Бъ...

Добрев обаче защити Теменужка Петкова на темата "кума" и дали е кума на Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо. Не знам дали това е вярно, каза той пред Нова телевизия, като добави: "Не мисля, че това е най-важното".

По отношение на цената на тока и енергийната борса, депутатът коментира, че в България ще бъде въведен европейският регламент REMIT. С него КЕВР ще може да осъществява контрол върху търговията на борсата т.е. на едро. Реално КЕВР ще играе ролята на клирингова къща, тъй като в момента операторът т.е. борсата не е страна по всички сделки и няма пълен контрол. В момента КЗК анализира REMIT, тъй като той отнема функциите на КЗК и се прави оценка дали няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара.

Политически въпроси

По отношение на вълненията в "Обединени патриоти" и вчерашните нападки на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който критикува Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че се занимават и вторчават в неща, които не са водещи за увеличението на доходите на хората (бел. ред. – Симеонов с парк "Пирин" и Каракачанов с модернизирането на армията с нови изтребители), Добрев отговори, че математически депутатите на Сидеров са горе-долу колкото тези от "Воля". Хипотетично те могат да бъдат заместени от друга парламентарна група – тази на Марешки, хипотетично, коментира той, като изрично подчерта, че това не е завоалирано предупреждение.

КЗК удари ЧЕЗ и ЕВН с глоби за милиони

Злоупотреба с монополно положение, заради която са увредени интересите на клиенти, потребители и независими търговци що се отнася до тъ...

Относно законопроекта за КТБ Добрев беше лаконичен – колегите от ДПС са в затруднена позиция. Той не се съгласи и с тезата на колегата си Йордан Цонев, че многото пъти, в които Румен Радев наложи вето, значели, че качеството на законотворчеството паднало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика