Делян Добрев за продажбата на ЧЕЗ: Стори ми се фалшива новина

13212
Делян Добрев за продажбата на ЧЕЗ: Стори ми се фалшива новина
Снимка: БГНЕС

Не знам дали е вярно, че има връзка между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ – "Инерком България". Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи ще купи най-голямото ЕРП в България, с годишен оборот 1,8 млрд. лева. Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за "Инерком България" и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България. Първоначално изглеждаше като фалшива новина – един колега ми каза: "Да вземем да продадем на "Инерком" двата реактора за "Белене". Това заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в коментар за продажбата на ЧЕЗ.

Говорим за един огромен бизнес – изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач. Очевидно това не е стратегически инвеститор, този купувач никога не се е занимавал с такъв бизнес, подчерта Добрев. Той напомни, че сделката зависи от КЗК и КЕВР и заяви, че вярва на тези институции.

ЧЕЗ одобри продажбата на българския си бизнес

Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката с компанията "Инерком България" ЕАД за продажбата на активите ѝ в Бъ...

Добрев обаче защити Теменужка Петкова на темата "кума" и дали е кума на Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо. Не знам дали това е вярно, каза той пред Нова телевизия, като добави: "Не мисля, че това е най-важното".

По отношение на цената на тока и енергийната борса, депутатът коментира, че в България ще бъде въведен европейският регламент REMIT. С него КЕВР ще може да осъществява контрол върху търговията на борсата т.е. на едро. Реално КЕВР ще играе ролята на клирингова къща, тъй като в момента операторът т.е. борсата не е страна по всички сделки и няма пълен контрол. В момента КЗК анализира REMIT, тъй като той отнема функциите на КЗК и се прави оценка дали няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара.

Политически въпроси

По отношение на вълненията в "Обединени патриоти" и вчерашните нападки на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който критикува Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че се занимават и вторчават в неща, които не са водещи за увеличението на доходите на хората (бел. ред. – Симеонов с парк "Пирин" и Каракачанов с модернизирането на армията с нови изтребители), Добрев отговори, че математически депутатите на Сидеров са горе-долу колкото тези от "Воля". Хипотетично те могат да бъдат заместени от друга парламентарна група – тази на Марешки, хипотетично, коментира той, като изрично подчерта, че това не е завоалирано предупреждение.

КЗК удари ЧЕЗ и ЕВН с глоби за милиони

Злоупотреба с монополно положение, заради която са увредени интересите на клиенти, потребители и независими търговци що се отнася до тъ...

Относно законопроекта за КТБ Добрев беше лаконичен – колегите от ДПС са в затруднена позиция. Той не се съгласи и с тезата на колегата си Йордан Цонев, че многото пъти, в които Румен Радев наложи вето, значели, че качеството на законотворчеството паднало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика