"Демократична България": Хлябът поскъпва заради страхливата политика на Борисов

6387
"Демократична България": Хлябът поскъпва заради страхливата политика на Борисов
Снимка: бгнес

Поскъпването на газа, а оттам на хляба и редица потребителски стоки беше предотвратимо, ако не беше неадекватната и страхлива политика на премиера Бойко Борисов. Това се казва в позиция на "Демократична България", разпространена днес - деня, в който Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда 14-процентно увеличение на стойността на синьото гориво.

Според извънпарламентарното обединение в наказателната процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се е създала възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще.

Каракачанов в стил "развит социализъм" - да има разписана печалба за определени храни

От ВМРО предлагат да се изготви социална кошница с основни хранителни продукти от първа необходимост, чиито цени да са с ясно разписана...

Служебното правителство на Румен Радев и третият кабинет на Борисов страхливо избягаха от темата, и въпреки настояването на Европейската комисия, не посмяха да заявят искане от страна на България за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони, посочват от Демократична България.

Според десните вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи със страхливата позиция и не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия.

От Демократична България призовават правителството в най-кратки срокове да инициира преговори с „Газпром“ за намаляване на цените, така че българските потребители и индустрия да бъдат компенсирани едновременно за непазарните практики в миналото и за надплатените суми.

Ето и цялата позиция на ДСБ, Да България и Зелените:

Работна група към КЕВР предлага поскъпване на газа с около 14% от 1 октомври 2018 г. Ролята на Комисията е да прави сметките според подписаните договори, тоест нещо като „счетоводител” в процеса. Правителството, което e действително отговорно за проблемите на пазара на природен газ, което ръководи, договаря и подписва, започна системно да се крие зад „счетоводителя”.

Браншът иска по-ниско ДДС за хляба, експерт даде друго решение - по-високи доходи

Чувам и някакви такива цифри – лично аз не съм се натъкнала на такива. Поскъпването е по-малко от 10 стотинки. Това заяви Мариана...

Увеличаването на цената на природния газ оскъпява производството на редица стоки и намалява конкурентоспособността на българската икономика. Правителството твърди, че е много загрижено за цената на хляба, но допуска рязко поскъпване на основен производствен фактор, с което допълнително ще се увеличи цената на много потребителски стоки. Това поскъпване беше предотвратимо, ако не беше неадекватната и страхлива политика на Борисов.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК:

1/След като правителствата на ГЕРБ и БСП не намериха смелост да поискат предоговаряне на високите цени на доставка на природен газ от Русия, със задачата се зае Европейската комисия. В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще. Служебното правителство на Румен Радев и третият кабинет на Борисов страхливо избягаха от темата, и въпреки настояването на Европейската комисия, не посмяха да заявят искане от страна на България за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности. Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи със страхливата позиция и не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия. Съществува реална възможност Балтийските страни и Полша да постигнат значително по-добри ценови параметри в разговорите с Русия.

2/ Абсолютно целенасочено се поддържа тоталния руски монопол на пазара на природен газ в България. 10 години се „строят“ интерконектори, но дори и този (с Румъния), който се води построен, на практика не може да бъде използван. Вече стана ясно, че когато управляват ГЕРБ и/или БСП монополът на Русия ще бъде пазен и единствено ще се симулират алтернативи, които никога няма действително да работят. Този монопол е изкуствено създаден – България е единствената страна от ЕС в подобно положение спрямо Русия.

3/Правителството говори за газов хъб, но всъщност през цялото време е договаряло минаването на едната тръба от „Турски поток” през България, което единствено ще заздрави руския газов монопол. Намеренията за превръщане на България в газов разпределителен център се оказаха медиен трик, докато всъщност се е работило за бетонирането на руския монопол.

Земеделският министър моли големите вериги да сложат цена на хляба, в която няма печалба

Увеличение от 20-30 стотинки на хляба за мен е нереалистично, защото поскъпването на пшеницата не се пренася изцяло кумулативно в ценат...

4/ За разлика от всички останали близки съседи на Румъния, отговорните за българската енергетика, не направиха нищо за очевидната алтернатива – да се закупува газ от северната ни съседка, например от газовото находище „Нептун”. Само когато България започне да закупува количества газ от различни доставчици и руската страна разбере, че вече не разполага с монополно положение, договарянето на по-добри условия ще бъде значително по-лесно.

5/ Съгласно сключения договор с руската страна, цената на газа зависи от цената на петрола и курса на долара. За три мандата управление от ГЕРБ не използваха съвременните способи за управление на валутния риск, така че да ограничат последствията от евентуално поскъпване на долара. Това е важен въпрос в бъдещи преговори за постигане на по-добри условия. Очевиден е интересът на България цените да бъдат определяни в евро и да се избегне валутният риск.

Поскъпването на природния газ означава по-високи сметки за парно на хиляди българи, намаляване конкурентоспособността на българската индустрия, поскъпване на редица стоки, включително от първа необходимост и в резултат на всичко това – по-нисък растеж на българската икономика.

Ако бяха използвани възможностите, създадени от Европейската комисия, вместо поскъпване, сега можеше да има намаляване на цената на природния газ. Тотално безотговорно е българските власти безропотно да приемат високите монополни цени на руски природен газ, докато Европейската Комисия се бори за правата и интересите на българските потребители.

Ние от Демократична България призоваваме правителството в най-кратки срокове да инициира преговори с „Газпром“ за намаляване на цените, така че българските потребители и индустрия да бъдат компенсирани едновременно за непазарните практики в миналото и за надплатените суми. Критично важно е в тези разговори да участва представител на ЕК и действията да бъдат координирани с другите засегнати страни от Източна Европа, членки на ЕС, което ще позволи всички натрупани данни и доказателства за изкривявания на пазара да бъдат посочени като аргумент в преговорите. Сега е моментът за демонополизиране на доставките и постигане на по-добри цени!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика