Демократична България предупреждава за "Турски поток" - нека всичко е ясно

1763
Демократична България предупреждава за "Турски поток" - нека всичко е ясно
Снимка: Демократична България

Газовият хъб "Балкан" се появи, за да бъде маскирана промяната на името на "Южен поток" на "Турски поток". А неподплатеният оптимизм, че "Турски поток" ще мине през България, прикрива  намерението да се похарчат минимум 2.6 милиарда лева, а вероятно значително повече (най-малкото, защото тази цена е без ДДС), за нова газова инфраструктура - чрез промяна на Енергийната стратегия. Тази инфраструктура обаче ще се прави без никакви гаранции за българския приход от този огромен разход. Това е позицията на "Демократична България" по темата "Турски поток".

Според дясното политическо обединение правителството се скри зад решение на парламента чрез промяна на Енергийната стратегия, за да не носи отговорност за бъдещите икономически щети. "Твърденията как България щяла да спечели 4.35 млрд. лв. са напълно безпочвени и включват невероятен сценарий, при който и старата тръба от Русия, и евентуалната нова от Турция, работят непрекъснато на пълен капацитет. Ако управляващите допуснат този разход, най-вероятно ще се повтори историята с разходите за АЕЦ "Белене". Пишем двойка по счетоводство и икономическа логика на министър Теменужка Петкова", гласи позицията на "Демократична България".

Теменужка Петкова призна: "Газпром" не ни е казал официално, че "Турски поток" ще дойде

Руският енергиен монополист "Газпром" не ни е уведомявал официално, че "Турски поток" ще мине през България. Това призна енергийният ми...

Заради това демократите искат дебат и властта да представи конкретни изчисления какво ще спечелим от "Турски поток" и то нетно. Съществува реален риск крайният резултат да е натрупването на сериозни загуби от български държавни компании и това да се използва от Москва за придобиване на собственост върху преносната инфраструктура, предупреждават демократите. Те искат ЕК да участва в преговорния процес, да няма оправдание с "търговска тайна", да се защитят приходите от транзит, да е категорично ясно ще има ли запазен капацитет за трети страни, с което да се гарантира конкуренцията, както и какви ще са правилата за достъп до преносната мрежа. "Демократична България" обръща внимание и на необходимостта интерконектора с Гърция да заработи възможно най-бързо, за да има възможност за доставка и на втечнен газ т.е. засилване на конкуренцията.

"Идеята за строеж на газов хъб в България предизвиква откровени подигравки сред нашите енергийни партньори, поради това че хъб не се строи - той се създава на основата на отворени ликвидни пазари от търговци, които имат доверие помежду си и искат да търгуват един с друг", предупреждават демократите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика