Деница Николова: След края на програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападът да настигне южните райони

1179
Деница Николова: След края на програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападът да настигне южните райони
Снимка: МРРБ

След програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на България да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове.

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“.

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспо...

Николова отбеляза, че районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се постигне икономическо въздействие. „Залагаме развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, за да създадем предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво“, посочи тя.

Заместник-министърът отбеляза също, че няма да има населено място без достъп до европейски средства, а чрез изпълнението на интегрирани териториални инвестиции ще се усвояват средства от всички оперативни програми за инфраструктурни и социални мерки. Николова даде пример, че градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони, например.

Деница Николова обясни още, че през програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.

В рамките на срещата бяха избрани и представителите на общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и техните заместници. За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.

Плевен е сред директните бенефициенти на новата оперативна програма „Развитие на регионите"

"Развитие на регионите” ще бъде името на новата оперативна програма за регионална политика, която ще се управлява от Министерство...

Това е вторият район в страната, който избира представители на общините в регионалните съвети, отбеляза Деница Николова и приветства новоизбраните представители. Очаква се през месец октомври да се приключи със структурирането на съветите в пълен състав и да се изберат председатели. Заместник-регионалният министър напомни, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. „Колкото по-рано се одобрят плановете, толкова по-бързо ще има достъп до евроинвестиции. Добре е да се започне и предварителна подготовка за сформиране на проектни идеи и партньорства“, каза още Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика