Депозитите на българите растат

3317
Депозитите на българите растат
Доходността продължава да се свива

Спестяванията на гражданите у нас продължават да нарастват с рекордни темпове и към края на януари вече възлизат на 32,3 млрд. лева.

113 млн. лева са получили домакинствата от лихви по банковите си депозити през януари, пише "Монитор", като се позовава на данните на Българската народна банка (БНБ).

Само за един месец размерът на депозитите на домакинствата в банките е нараснал с 393 млн. лева. На годишна база пък спестяванията се увеличават средно с 13,5%.

Към края на миналата година домакинствата са държали на депозити близо 31,9 млрд. лева. Лихвите, които хората са получили от банките за цялата 2011 г., пък възлизат на 1,2 млрд. лева.

Икономисти наскоро обясниха, че големият ръст по депозитите се дължи предимно на факта, че хората все по-често се отказват да правят бизнес. Граждани, които са регистрирали ЕТ преди кризата, сега се отказвали от дейността си. Те разпродавали активите си и влагали получените средства в банкова сметка.

Междувременно от статистиката на БНБ става ясно, че доходността по депозитите продължава да се свива. Например за една година по влоговете в левове с фиксиран срок за нови клиенти тя е намаляла с 0,33 процентни пункта до 5,58%.

По депозитите в евро спадът е с 0,17% до 4,90 на сто. Старите клиенти също получават по-малка доходност по депозитите си с фиксиран срок. По тези влогове в левове лихвата към януари е била средно 5,49%, което е с 0,29 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

При депозитите в евро за стари клиенти лихвата е около 4,88 на сто, като тя почти не се е променила за период от една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика