Десетки милиарди от ЕС и държавата до 2027 година - къде сме най-зле в икономиката

3200
Десетки милиарди от ЕС и държавата до 2027 година - къде сме най-зле в икономиката
Снимка: iStock

11,43 млрд. евро е европейското и национално финансиране за следващия програмен период 2021-2027 година. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на споразумение за партньорство на България за този период, пише в. "24 часа".

Припомняме, че след рекордно дългия Европейски съвет от юли тази година, общо за България беше постигнато съгласие да вземе 29 млрд. евро. В това число обаче идва и финансирането за коронакризата, но за многогодишната финансова рамка беше записано, че вземаме 16,7 млрд. евро. А общо спрямо предишния програмен период сумата е двойно повече, похвали се тогава премиерът Борисов.

Защо има 5 млрд. евро по-малко? В проекта не са записани европарите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Финансирането с допълнителен ресурс от 200 млн. евро за слабо развитите региони, което беше гордостта на премиера, ще бъде разпределено по програми по-късно, уточняват от екипа на вицепремиера Томислав Дончев. Най-вероятно е то да се насочи към Северозападния и Северния централен район, другият вариант е към всички райони без София.

Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България

След като вчера сутринта (21 юли), премиерът Бойко Борисов обясни от Брюксел какво се пада на България по следващата седемгодишна финан...

За какво ще отидат близо 11,5 млрд. евро за 7 години. Съгласно проекта, по следните направления:

- иновативен и интелигентен икономически преход чрез иновации и приложна наука;

- чист и справедлив енергиен преход, зелени и сини инвестиции, кръгова икономика;

- подобряване на мобилността и регионалната свързаност;

- развитие на човешките ресурси и образование;

Десните в европарламента не одобряват бюджета на ЕС

Евродепутатите се събраха на извънредна пленарна сесия, на която обсъдиха договорените от Европейския съвет бюджет на ЕС за следващите ...

- устойчиво и интегрирано развитие на регионите в страната.

Основният приоритет за следващите години е осигуряване на растеж на икономиката на база на иновациите. Страната ни продължава да е в групата на "скромните" иноватори, иновационното ни представяне е 49% от средноевропейското. Секторът не е достатъчно финансиран - на 27-мо място сме в ЕС по дял на публичните разходи за научноизследователска и развойна дейност - 0,75% от БВП. Отчита се работа на парче при внедряване на иновации от бизнеса, наука за самата наука, слаба връзка с бизнеса, преобладаващ износ на ниско и средно ниско технологични продукти. Това е и мотивът при преговорите с ЕК да се създаде нова програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация с бюджет от 1,041 млрд. евро.

За програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията са предвидени 1,555 млрд. евро. За текущия програмен период в нея са записани 2,58 млрд. лв. Би трябвало с двете програми до 2027 година икономиката ни да има двойно повече пари за научна и развойна дейност.

По политиката за чист и справедлив енергиен преход, която ще се финансира от не една програма, се предвижда увеличаване на дела на предприятията с въведени нисковъглеродни, енерго- и ресурсноефективни технологии. Към 2035 г. се очаква до 60% увеличаване на рециклираните битови отпадъци и най-малко 70% от теглото на всички отпадъци от опаковки и до 78% нарастване на вторичното пречистване на отпадъчните води. Друга цел е 50% намаляване на дела на населението, което живее при нива на замърсяване с фини прахови частици над допускимите норми спрямо 2017 г., както и намаляване с 35% на дела на хората, които живят в риск от бедствия.

Инвестициите в програмата "Транспортна свързаност" от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд общо са 1,9 млрд. евро. От кохезионния са 739 млн. евро, което е намаление спрямо предишния период, но това се компенсира с инвестиции от регионалния фонд. С тези 739 млн. евро ще се финансира модернизацията на жп линията от сръбската граница, за да се завърши жп коридорът до турската граница. Ще се изгражда и жп линията София – Радомир – Гюешево – граница със Северна Македония, което да осигури свързването на мрежите на България и Северна Македония.

Делчев: Заради страха на Борисов от предсрочни избори спират еврофондовете

"България може да изгуби европейски средства заради сриващото се доверие на ЕС в премиера Бойко Борисов. Критерият на ЕС за „върх...

В следващите години фокусът ще бъде доизграждането на магистралните връзки в Северна България, за преминаването на трафика от/към Варна (магистрала “Хемус”) и в посока север – юг, е записано в проекта за споразумение. Вложенията са по направленията Дунав мост – Русе – Велико Търново – тунел под Шипка – Южна България и Дунав мост 2 – Видин – София – Южна България.

Парите за транспортна свързаност, които са от Европейския фонд за регионално развитие, са 1,162 млрд. евро, те са за развитие на метрото, за системи за управление на транспорта.

В програмата за развитие на регионите са предвидени 1,83 млрд. евро. Променена е философията, засилва се ролята на местната власт. Освен парите от програмата се предвижда 10% от ресурсите на останалите програми да се предоставят на местните власти, за да има интегриран подход. Ще се залага на финансиране на проекти, инициирани от местните общности, както и на интегрирани проекти за повече от една територия. Точно териториалното развитие на регионално ниво ще се подкрепя със средства от всички програми.

Над 1,83 млрд. евро са предвидени по програма “Околна среда” от два фонда - за регионално развитие и Кохезионния фонд. За ВиК сектора са предвидени вложения в населени места над 10 000 население. За малките градове - от 2000до 10 000 население, ще се разчита на финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, но все още не е уточнено на какво може да се разчита.

1,9 млрд. евро са предвидени в програмата "Човешки ресурси" и над 904 млн. евро в “Образование”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика