Десислава Танева: Две седмици се моля на търговските вериги

8952
Десислава Танева: Две седмици се моля на търговските вериги
Снимка: БГНЕС

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, произведена и от българските производители. Преговорите с търговските вериги у нас обаче се оказали препъни камък за бързи и адекватни действия в сферата на земеделието. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Две седмици, аз в качеството си на министър, съм в ситуация да се моля на 5 вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плод, зеленчук, месни продукти. Това, което по статистика имаме най-много и по статистика потребяваме най-много от всичко, което произвеждаме. За да проведа разговор с тях и да намерим механизма, по който тази доставка да е от български производител. Какво получих от веригите след две седмици молба? Нула реда информация. Една от веригите ми пусна табличка с 5 реда и един човек, който докарва плода и зеленчука за веригата", обясни министър Танева. 

Български земеделци се отказват от производство заради ниските цени на вноса

Това е задължение, което веригите във Франция в този труден момент, го приеха и разбраха без нужда от обяснения, подчерта тя.

Припомняме, че в кризисната ситуация страните в цял свят търсят начин да стимулират родното производство и да осигурят храна на населението си: Великобритания започна акция "Нахранете нацията"; а Германия обяви, че ще приеме 400 000 сезонни работници, включително от България.

"Имаме 100 000 души, заети в земеделието. Респект към тях. Хората тръгнаха да произвеждат след ликвидация в земеделието. Процес, който го е нямало в нито една страна", подчерта още министърът.

Министерството на земеделието и храните е получило предложения от браншовите организации и вече има готов план със стимули за българските селскостопански производители.

"Обединени земеделци" с мерки в подкрепа на земеделските производители и местната власт

Днес светът преживява безпрецедентна криза, която има отражение във всички сфери на живота. Много обществени системи са поставени на го...

Какво включва той?

Министерството на земеделието и храните предлага местните производители в цялата страна да имат достъп до всеки от обектите на търговските вериги (мултинационалните, уточни министъра) с представителства в цялата страна, каза Танева.

Земеделци искат специален режим на работа в сектора

"Ние не налагаме нито колко да се купи, нито от къде, а искаме регулация и достъп до точката на разпространение на местните производители. Говорим за съвсем друг канал за предлагане не за начин на доставка или друго", уточни тя и даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. "Тук говорим за това: от търговските площи на веригите да бъдат отделени площи за местни производители. Как ще си решат канала за доставка е тяхна работа. Ние само казваме при какви условия трябва да оперират те", категорична беше Танева.

Така министърът отговори на Сдружението за модерна търговия, които вчера обясниха, че не могат да отговорят на подобно условие заради предварително сключени договори за доставка и пр. "Ако погледнем справката, ще видим, че точно това Сдружение държи със сигурност мажоритарния процент по разпространение на стоките у нас. Категорично няма основание да смятат, че ще има увеличение на цените за доставка", каза още Танева. "Цените какви ще са зависи от политиката на търговската верига".

Министър Танева обеща подкрепа за зеленчукопроизводителите

"В най-скоро време се очаква навсякъде в страната да заработят общинските, фермерските и кооперативните пазари при спазване на санитарн...

Що се отнася до липсата на работници в сектора, по думите на министъра този въпрос ще се реши благоприятно от самосебе си, след започналото движение и в икономически, и в чисто регионален план заради разпространението на коронавируса.

Предоставили сме помощ на кланиците - по 7 лв. на глава агне при клане. Свързано е с предстоящите празници. Това е начин да подпомогнем отново българските производители. Има проблеми - българският производител е дребен и неорганизиран в производството на зеленчуци, плодове и животни, и е трудно административно да му се помогне, но правим каквото можем, каза още тя.

По думите на министър Танева всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки. Ето какви са правилата за работа на фермерските пазари

По отношение прекия достъп до фермите - днес Агенцията по храните ще бъде издадена заповед, с която при гарантирани противоепидемиологични условия, гарантиращи безопасността на храната и ако фермата е регистрирана по закона, прекият достъп е бъде осигурен.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор Плодове и зеленчуци до 30 милиона лв, каза Танева. Това е станало възможно след решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие". Как ще става това и кой може да кандидатства, можете да научите тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com