ДКЕВР: Ако поевтинее токът, ще поскъпне парното

10625
ДКЕВР: Ако поевтинее токът, ще поскъпне парното

Цената на електрическата енергия е по-висока отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното. Независимо от формулите, такава е връзката. Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, предаде „Фокус”.

Харитонова посочи, че тези формули за изчисляване на цените се оформят от министерството.

До 1 септември най-вероятно няма да има промяна на цената на тока

Най-вероятно до 1 септември няма да има промяна на цената на електроенергията. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната к...

За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите трябва да се промени Законът за етажната собственост. Тези индивидуални договори малко или повече отиват и към този закон, каза още Евгения Харитонова.

Относно становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация при производителите на топлинна енергия, тя отбеляза, че това касае наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката. „Всички говорим, че искаме пазар, свободен избор. Вярно е, че има някои услуги, които имат малко или повече монополен характер”, каза Харитонова и призова въпросите за становището на КЗК да бъдат зададени към министерството.

Цената на фотоволтаиците ще продължи да пада, допълни Харитонова. Драстично падна цената на панелите, посочи Харитонова. В Европа отчитат с влизането на китайските панели драстично падане на цените, допълни тя. Цените на фотоволтаиците ще бъдат намалени от 1 юли. Това ще се отнася за цените в бъдеще, в следващия период. Предложението на ЕСО е в няколко района се дава възможност за изграждане на ВЕЦ-ове и биомаса, но за вятърни и слънчеви няма да има свободни мощности в цяла България, посочи Харитонова.

Промяната на регулаторния период важи само за цената на електрическата енергия, но това не се отнася за другите енергийни източници, заяви Харитонова. Специално за топлофикациите се опитваме да променим категорично модела на ценообразуване, защото се оказва, че по този начин, по който нещата са сега, не се отразява драстичното изменение на регулирания пазар, каза Харитонова. „Това налага да се правят сметки за свободния пазар. Реално от 1 юни това, което е присъединено на средно напрежение, трябва да излезе на пазара. Търговците ще трябва да се конкурират с по-ниска енергия. Не виждам как крайните снабдители ще заплашат, образно казано, техния бизнес”, каза още Харитонова.

Решават за цената на тока след 1 юли

От 1 юли 2013 г. няма да има решение за цените на електроенергията, а ще се изчака новият парламент да приеме поправки в Закона за ен...

Министерски съвет трябва да предостави много по-големи финансови и човешки ресурси, за да се привлекат добри експерти в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, допълни Харитонова. Напълно съм съгласна с критиките и бележките на Европейската комисия. Това беше отразено и в доклада на Световната банка, каза Харитонова. Други регулатори имат много по-големи възможности, отколкото комисията. За да привлечеш добри експерти при наличието на енергийните дружества, при които заплатите са доста по-високи, трябва да предложиш нещо, каза Евгения Харитонова.

В случая с починалото от токов удар дете в училищен двор, ЧЕЗ не са виновни. Това е едно много страшно съчетание на ситуации и на неща, заяви Харитонова. Тя посочи, че не може да се произнесе по случая, защото там е започнало разследване. Там бях доста агресивно настроена и ще видя какво ще бъде произнасянето на съответните служби, каза Харитонова.

„Наистина много неприятна ситуация. В случая така, както са го написали, този път ЧЕЗ не са виновни. Много е неприятно. Едни горили съчки, не знам какво си... Уведомявайте гражданите да не палят пожари в близост до електропроводи, защото те са си горили някакви клони, в резултат на което са изгорили и нарушили изолацията. Някакво дете се правило на юнак и предишния ден скъсало единия проводник. В същото време, от тези старите селски радиоточки, от които видяхме всички висящи проводници, те са скъсани. При нарушената изолация на проводника, просто дава преходно късо”, каза още Евгения Харитонова.

Според доклада от проверката на случая, в седемдневен срок ЧЕЗ България трябва да монтира ново захранване до табло ниско напрежение на училището и да изнесе на границата на имота табло ниско напрежение и средството за търговско измерване, да направи проверка на захранванията на лицензионната си територия на всички детски градини и училища и да уведоми ДКЕВР в 10-дневен срок за предприетите мерки.

България сред страните в Европа с най-скъп ток

България е сред страните в ЕС с най-голямо увеличение на цената на електрическата енергия и на газа за домакински нужди между втората...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com