До 4,7 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи в Пловдивско

1089
До 4,7 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи в Пловдивско

До 4,7 милиона лева достигат приходите от нощувки на туристи в Пловдивска област, сочат последните данни от месец май. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториално статистическо бюро – Юг. По думите му реализираните приходи от нощувки на чужди граждани през май са 2,3 милиона лева, а от български – 2,4 млн. лева. В сравнение със същия отчетен период на 2017 година е регистрирано увеличение на приходите от нощувки като цяло с 22,2 %, съответно от чужденците с 20,6 %, а от български граждани с 23,7 %.

"Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май е 31,4 %, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 44,3 %, следвана от тези с 3 звезди – 31,8 % и с 1 и 2 звезди – 19 %. Като цяло заетостта на леглата се увеличава спрямо май 2017 година с 0,4 %. При местата за настаняване с 4 и 5 звезди увеличението е с 3.9 процентни пункта, при тези с 1 и 2 звезди – с 0.1 процентни пункта, докато при останалите с 3 звезди има намаление с 2.2 процентни пункта", обясни Валентин Точев.

Над 140 проверки по изпълнение на забраната за тютюнопушене в Пловдив за седмица

141 проверки по изпълнение на забраната за тютюнопушене са извършили здравните инспектори в Пловдив през последната седмица. Това съобщ...

По думите му, данните сочат още, че най-много туристи от Франция, Испания, Турция, Гърция, Италия и Германия са пренощували в Пловдивска област през месец май. Средният брой реализирани нощувки от чужденците във всички места за настаняване в областта през май е 2,4.

"Пренощувалите лица в местата за настаняване през май увеличават броя си спрямо същия месец на 2017 година – общо 44 900 души. Относителният дял на българите е 68,1 % от всички пренощували лица, като по-голямата част от тях (74,8 %) са нощували в хотели с 3 или 4 и 5 звезди и са реализирали средно 1,8 нощувки. Пренощувалите чужденци са 14 300, като 63,1 % от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирани средно 2,6 броя нощувки", обясни Точев. Той посочи, че през месец май в областта са функционирали 191 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

"Броят на стаите в тях е 4 900, а на леглата – 9 300. В сравнение с май 2017 година общият брой на местата за настаняване се увеличава с 7,3 %, а леглата в тях с 2,7 %", каза още Точев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com