X
 
 

До манипулации на газовата борса ще доведат промените в Закона за енергетиката, смятат от БСП

739 0
photo of До манипулации на газовата борса ще доведат промените в Закона за енергетиката, смятат от БСП
Снимка: БГНЕС
"Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса."

Това каза народният представител от БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката в парламента.

Законова идея - да правим борса за търговия на газ

Либерализация и на газовия пазар чрез създаване на отделна борса за търговия с газ - това е основната идея на готвени от ГЕРБ и "Обедин...

„Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка“, посочи Стойнев.

„Имаме съмнения по този законопроект, защото няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Ние ще се въздържим, защото манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса“, каза още той.

„Само от вчера имаме два примера – две дружества са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са притеснени, защото за тях не остава евтина енергия.

Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме „въздържали се“, заяви депутатът от БСП.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално