Договорът за строежа на "Турски поток" е факт, Борисов пак се самопохвали

8882
Договорът за строежа на "Турски поток" е факт, Борисов пак се самопохвали
Снимка: БГНЕС

"Булгартрансгаз" подписа договор със саудитската компания "Аркад" за изграждането на газопровода "Турски поток". Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница.

Стойността на подписания днес контракт е 1,102 млрд. евро. Срокът на реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия.

Търгът за "Турски поток" зацикли, изходът е непредсказуем

Търгът за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, или т.нар. "Турски поток" влезе в жестока антимоно...

Официалното подписване се извърши в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах, предаде Агенция "Фокус".

Борисов беше много доволен и благодари за изключителните усилия и работа през последните месеци.

"Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият "Балкански поток". Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение", подчерта премиерът.

"Днес, когато финализирахме договора, финансирането е осигурено. Става дума за огромна инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това", посочи Борисов.

"За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено", разясни премиерът.

Странен обрат в търга за 1 млрд. евро за "Турски поток"

Странен обрат се получи в поръчката на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток". В началото месец април компанията съобщи, че е и...

И не пропусна да се похвали: "Понеже всеки ден съм обещал депа, заводи, пречиствателни станции, училища".

Той благодари на саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман за огромната инвестиция и изтъкнa личния си принос за сделката. "Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен, помните, когато стартираха моите "честни" опоненти", добави Борисов.

Той подчерта, че газопроводът "Южен поток" е бил спрян през 2014 г. заради корупция и непрозрачни обществени поръчки.

Сложна процедура

Изпълнителят "Аркад" спечели търга с най-ниската цена и доказан професионален капацитет. Това e най-голямата компания в Саудитска Арабия за енергийни услуги и има сериозен опит в изграждането на газо- и нефтопроводи, като освен това строи и електроцентрали, платформи за добив, както и нефтопреработвателни съоръжения.

Септември ще бъде май – за българската част на "Турски поток"

Вместо още през май да е ясно кой ще изпълнява една от най-големите поръчки в България - за т.нар. българска част на "Турски поток...

Спечеления от тях търг напомни думите на премиера Борисов след срещата на лидерите на ЕС и Арабската лига, когато той покани саудитски компании да се включат в търга за новия газопровод.

Изборът на строител на българската част "Турски поток" се оказа сложна задача и се проточи няколко месеца заради жалби на участниците в конкурса, спорната позиция на възложителя "Булгартрансгаз" и намесата на КЗК и съда.

Саудитският консорциум първоначално спечели търга, а после бе дисквалифициран с мотива, че не е представил нужните документи в посочения срок. Отстраняването на "Аркад" лесно падна пред КЗК, тъй като обединението не е отказвало да сключи договора за изграждане на газовото трасе. По-късно решението на регулатора бе потвърдено и от съда

Преди 2 дни тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на "Турски поток". Така съдът на практика "отпуши" строителството на газопровода през страната ни, припомня БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че Русия очаква от страната ни газът по тръбопровода да потече от 1 януари 2020 г. Руският министър Денис Мантуров припомни, че българската страна си е поставила този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода.

Спира ли олигархичен интерес "Турски поток" в България?

Във времена на глобални предизвикателства – от глобалното затопляне до икономическа и политическа несигурност, Югоизточна Европа ...

Няма начин първата фаза на проекта да се приключи в толкова кратък срок, независимо че "Булгартрансгаз" е договорил да транспортира газ по трасето от 1 януари. Дори да не изпълни този срок, българският газов оператор няма да дължи неустойки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика