Доклад на БАН ще определи дали ще се строи АЕЦ "Белене"

3332
Доклад на БАН ще определи дали ще се строи АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Решението за това дали АЕЦ "Белене" ще се строи предстои да бъде взето след изготвянето на доклад на БАН, ангажиран е един много сериозен потенциал от учените. Очакваме го с голяма нетърпение през септември. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV.

По думите ѝ "стратегически инвеститор тепърва ще търси, защото в рамките на предния мандат най-добрия и удачен вариант за "Белене" е когато това оборудване (бел. ред. - от "Атомстройекспорт", за което платихме 620 млн. евро) бъде факт, да отделим активите и пасивите и да опитаме да реализираме една успешна процедура по приватизациясичко свързано с развитието на енергетиката трябва да се разглежда много сериозно и обстойно, за да се извлекат максималните ползи с развитието му."

Теменужка Петкова: Ако няма инвеститор за "Белене", строим 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството ще продължи да търси инвеститор за АЕЦ "Белене", но ако такъв не се намери, ще се търси решение, свързано със 7-ми блок ...

"Росатом" има интерес да участва като изпълнител и това е много добър знак и сигнал, защото когато конструктора е изпълнител това е гаранция за сигурността, допълни още Петкова.

На въпрос дали ще бъде възобновен проекта „Южен поток“ министър Петкова каза: "Проектите в областта на енергетиката са много динамични. Ние трябва да запазим ключовото си място на транзитьор на газ през България – ние сме естествения път като от Изток и от Юг, така че трябва да използваме това."

Петкова уточни, че България е страна членка на ЕС и всичко, което се случва ще бъде съобразени с европейското законодателство, но трябва да защитаваме националните си интереси. "Всички знаем, че „Южен поток“ е прекратен, сега упорито и сериозно се работи по "Турски поток", така че ние трябва да направим така че България да остане фактор на газовата карта на Европа", каза още министърът.

Относно строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът учери, че „няма нищо опасно в тази процедура. Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище“. То преминава през три етапа – проектиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване развитие.

Петкова е доволна от позицията ни за "Газпром"

Позицията на България относно доставките на газ от "Газпром", изготвена по времето на служебното правителство, срещна одобрението на ен...

На въпрос ще бъдат ли затваряни ТЕЦ-овете в България заради новите екостандарти в Европа, тя отговори, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната. „Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията“, каза министърът.

Петкова допълни още, че след промяна в нормативната уредба на КЕВР при кражба на ток ще се плаща три пъти по-висока цена за еленергията от досегашната, която всъщност е била по-ниска от цената за изрядните платци. Борбата с кражбата на ток ще е много сериозна, увери тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика