Две комисии ще решават за правата на хората с увреждания

1642
Две комисии ще решават за правата на хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Според концепцията за реформиране на експертизата на работоспособността ще има две комисии – едната, която ще оценява здравословното състояние на хората и втората – към НОИ. Ако концепцията бъде подкрепена от НС, това ще изисква промени в няколко закона. Това каза социалният министър Бисер Петков пред bTV.

Тази концепция беше разработвана продължително време от експертна група с участието на много институции и беше внесена от мен на заседанието на 25 октомври на Националния съвет по медицинска експертиза, уточни министърът.

Социалният министър поряза синдикатите за увеличението със 100 лв. на заплатите

Искането на КНСБ за 100 лв. увеличение на заплатите в публичния сектор не е възможно. Това заяви министърът на труда и социалната по...

Целта на двете комисии – експертизата на работоспобността е част от медицинската експертиза – ТЕЛК (териториалните експертни лекарски комисии) установява вида и степента на увреждане, противопоказните условия на труд на лицата и това така наречено телково решение е универсален ключ към всички права, които много закони дават на хората с увреждания, включително и право на инвалидна пенсия.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване лица с увреждания 50 и над 50% имат право на инвалидна пенсия. След като влезе в сила телковото решение, НОИ автоматично отпуска инвалидна пенсия на тези лица, обясни Бисер Петков.

Преценката на отделните права, които имат хората с увреждания, ще се прави от още една комисия – става дума за преценка и оценка на работоспособността, защото не може да се слага знак на равенство между лице с увреждане и неработоспособност на това лице, допълни министърът.

„Факт е, че има много хора с увреждания, който продължават да работят показва, че увреждането не е еквивалент на неработоспособност. Това е задачата на новата комисия, която се предлага да бъде към НОИ”.

Предложението е в тази комисия да има лекар със специалност „Трудова медицина” или „Професионални болести”, за да може тя да направи оценка на всички други фактори, от които зависи възможността на лицето с вид и степен на увреждане над 50% да работи.

Патриотите искат хората с трайни увреждания да бъдат пенсионирани до живот

"Обединени патриоти" предлагат хората с трайни увреждания да бъдат пенсионирани до живот. "Хората, които имат трайни увреждания и ко...

На притесненията на хората, че НОИ ще опита да дава по-малко пари, министърът отговори с аргумента, че в много европейски държави, като Чехия и Полша, оценката на работоспособността се прави от осигурителните институти. Това не е нещо, което в България ще бъде прецедент, каза той.

В отговор на други притеснения, че хората с увреждания ще губят повече време, за да минат на две комисии, министърът уточни, че това не означава ходене на втората комисия, защото тя ще прави своята преценка на работоспособността по документи.

Един от основните документи ще бъде експертното решение на комисиите по медицинска експертиза, които ще бъдат към Министерството на здравеопазването, които ще бъдат съставени от лекари и ще определят степента на увреждане на лицата и дефицита във функциите на органите и системите на човека. Това ще бъде тясно специализираното решение на съответната комисия, заяви социалният министър.

Предвидено е като изключение в много специални случаи да има необходимост лицето да се явява на втората комисия, уточни Бисер Петков.

По думите му тази концепция е само един елемент от реформата, която се планира.

Депутатите намалят административната тежест за хората с увреждания

Народното събрание  първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, намаляващи административната тежест за г...

"Някак на заден план остана това, което колегите от МЗ предлагат, а то е нов модел на медицинска експертиза и съответно промени в нормативните актове, които вероятно ще дадат най-бърз резултат, ако бъдат реализирани".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com