Държавата чертае програма за развитие на България до 2030 г.

2253
Държавата чертае програма за развитие на България до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

До края на 2020 година ще бъде изготвена Национална програма за развитие на страната до 2030 година. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

„България 2030" е изключително важен документ, който определя визията и основните цели и политики на развитие на всички сектори на държавното управление“, отбеляза при откриването на заседанието вицепремиерът Мариана Николова.

Румен Радев: Промяната е труден процес, не еднократен акт

"Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически с...

Основните насоки на програмата бяха представени пред социалните партньори от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова. Според нея програмата е „жив документ“, който през следващата година ще търпи промени. Преди да бъде окончателно приета, стратегията отново ще бъде подложена на дебат в НСТС.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заяви, че подкрепят в този вид стратегията. Същевременно отбелязва, че в нея са заложени от една страна труднопостижими цели, а от друга – някои приоритети са занижени с оглед на 10-годишния период. Като занижен критерий Велев посочва политиката на държавата в областта на демографията. Липсва ясна политика в енергетиката и въздушният транспорт. В областта на образованието план приемът трябва да се съобразен с потребностите на пазара на труда. „Трябва следващите 10-години трябва да се стремим към интелигентна индустрия“, препоръча Велев.

Липсва ни ясна макроикономическа рамка за следващите 10 години“, отчита Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК). „Считаме, че като национален документ, който трябва да мине на задълбочен експертен дебат и парламента, заяви още той.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отбеляза, че не бива да се пропуска пренасочване на средствата за приложни изследвания. „Много по ефективно би било институтите с парите от бюджета да разработват по няколко проекта. Когато наш или чужд инвеститор попита - да имаме на масата готови предложения. Това е хронична болест на всички предишни правителства - да нямаме готови, направени, привлекателни проекти“, оплака се Симеонов.

Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище В...

Радка Йосифова от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заяви, че гледа на текстовете като програма в развитие, която да се променя с оглед на промяната на вътрешни и външни фактори. „На този предварителен етап не може да се предвидят точно целите в отделните икономически оси“. Затова КРИБ се въздържат от оценки дали подкрепят или не подкрепят конкретна политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика