Държавата и 9 града подписаха харта за развитие на историческите зони

2090
Държавата и 9 града подписаха харта за развитие на историческите зони
Снимка: Министерство на културата

В Софийска градска художествена галерия беше подписана Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Това стана в края на форума „Историческите градове в България - опазване и развитие". Пръв подпис положи министърът на културата Боил Банов, като документът е подписан и от кметовете на градовете – учредители София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Несебър и Копривщица. Предвидена е възможност за присъединяване в бъдеще на други градове, приемащи нейните принципи и отговарят на условията за членство в устава.

В Хартата страните декларират, че културното наследство на нашите градове е част от световната култура; в историческите ни зони се преплитат ценности от много култури и цивилизации, съжителстват храмове на различни религии; съхраняването, опазването и социализирането на археологическите, архитектурните и историческите ценности на нашите градове е приоритет и съвместните действия за развитие на историческите зони в градовете ни ще доведат до по-добри резултати.

Общините са задлъжнели с 1,237,5 млрд. лв.

Общинският дълг и общинските гаранции към 31.03.2017 г. възлизат на 1,237,5 млрд. лв., в т.ч. 564,8 млн. лв. вътрешен (45,6 %) и 672,7 ...

С подписите си страните се ангажират да бъде учредена Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Също така да бъдат предложени законодателни промени, които да стимулират опазването и развитието на градските исторически зони, да повишат интереса на собствениците на имоти в градските исторически зони да обновят сградите си, да насърчат бизнеса да инвестира в обновяване на сгради в историческите зони и да разширят възможностите на местната власт да се участва активно в опазването и развитието на историческите зони.

След приемането на законодателните промени се предвижда да бъде разработен общ модел на специална политика на опазване и развитие на историческите зони, която да се прилага и ползва от местните власти. Страните, подписали хартата, ще работят за създаване на Национална програма за опазване и развитие на сгради в исторически зони и ще си сътрудничат със сродни обединения на градовете с исторически зони в Европа с цел проучване на опита и добрите практики, които могат да бъдат приложени в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com