Държавата изтегли дълг за 2.3 млрд. лева от началото на годината

5366
Държавата изтегли дълг за 2.3 млрд. лева от началото на годината
Снимка: istock

Държавата изтегли дълг за общо 2.3 млрд. лева от началото на годината. Това се случи в рамките на 8 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), като последният от тях бе проведен вчера. Министерство на финансите пласира успешно 10.5-годишни лихвоносни съкровищни облигации на стойност 500 млн. лева при средна годишна доходност от 0.53%, става ясно от съобщение на финансовото ведомство.

Общият размер на подадените поръчки достигна 517.9 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.04. От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 85.4 %, следвани от застрахователните дружества – 8.1 %, пенсионни и гаранционни фондове – 4.8 %, инвестиционни посредници – 1.6 % и други инвеститори – 0.1 %.

Държавата тегли дълг за нови 500 млн. лева

Нов дълг в размер на 500 млн. лева ще бъде пласиран още през настоящия месец октомври, сочи съобщение на сайта на Българската народна б...

Така в рамките на месец октомври, държавата проведе два аукциона за продажба на ДЦК, като всеки от тях набра нов дълг от 500 млн. лева. По този начин сумата на дълга се повиши с 1 млрд. лева само за месец до общо 2.3 млрд. лева за настоящата 2021 година, сочи справка в данните на Министерство на финансите.

Един от всички осем проведени аукциона през тази година завърши без записване на поръчките. Това се случи в началото на месец март тази година, когато финансовото министерство се отказа да запише поръчки за 10.5-годишни ДЦК за 200 млн. лева.

Тегленето на нов дълг започва още през февруари, когато бяха пласирани 10.5-годишни ДЦК за 300 млн. лева при средна годишна доходност от 0.14%. Следващият аукцион бе в края на същия месец февруари, като на него бе емитиран 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева при средна годишна доходност от -0.17%.

През март се проведе горепосоченият аукцион, завършил с отказ за записване на поръчките. В края на същия месец обаче, успешно бяха пласирани 5-годишни ДЦК за 300 млн. лева при средна годишна доходност от -0.10%.

Пласирахме ДЦК за половин милиард лева при отрицателна доходност

Държавата изтегли дълг за рекордните за тази година 500 млн. лева, постигайки отрицателна доходност, съобщават от Министерство на финан...

Септември започна с аукцион за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева при средна годишна доходност от -0.15% и завърши с пласиране на 10.5-годишни ДЦК за 300 млн. лева при средна годишна доходност от 0.20%.

През октомври пък бяха реализирани два търга за 5-годишни и 10.5-годишни ДЦК, набрали по 500 млн. лева всеки, при доходност от съответно -0.02% и 0.53%.

Така от началото на годината страната ни емитира дълг за 2.3 млрд. лева, като близо половината от сумата бе записана през октомври. Според Закона за държавния бюджет за тази година, страната ни може да поеме нов дълг за максимум 4.5 млрд. лева. Към края на месец август, държавният дълг възлиза на 29.66 млрд. лева, сочат данните на Министерство на финансите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика