Държавата убедена, че доходите на българите растат устойчиво

6797
Държавата убедена, че доходите на българите растат устойчиво
Снимка: БГНЕС

Има устойчива тенденция на повишаване на доходите на българите. Тя се дължи на ръста на заплатите в частния и публичния сектор. Ние сме на исторически ниски нива на безработица. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Бисер Петков.

​Повишава се и гарантираният минимален доход, който от 2009 г. не е променян. Предложението, което ние правим, e да се увеличи от 65 лв. на 75 лв. Това увеличение ще има различни проекции върху размерите на различни социални плащания. Това ще доведе до повишаване на интеграционните добавки, на транспортните услуги, на целевите помощи, на образование, увеличение на еднократните месечни помощи, коментира още Петков.

Зайкова: 80% от българите живеят в бедност, едва 5% са с добри доходи

80% от хората у нас живеят в бедност, едва 5% са с добри доходи. Това каза независимият финансов експерт Мика Зайкова във връзка с пред...

От думите му стана ясно, че държавата ще разшири финансовия си обхват за четиричленните семейства. Предложението, което правим, е да включим около 20 000 семейства допълнително, които да получават надбавки, но са с доходи, които са близки до средните за страната, поясни социалният министър.

Той каза, че услугите "Личен асистент" и "Домашен помощник" ще обхванат 23 400 души и вече има държавно финансиране в размер на 68 млн. лева. Това ще осигури пък от своя страна за работни места за над 16 000 социални асистенти.

Увеличението на пенсиите

Предвидено е да нараства и минималната пенсия за трудовия стаж. Ръстът за 2018 г. на пенсиите ще бъде значително по-висок. Ще са необходими над 500 млн. лв. средства за това, каза Бисер Петков.

По думите му средният осигурителен доход расте по-бързо, а инфлацията е по-ниска. Петков поясни, че се осъвременява правилото за пенсии, като се вкарва една по-щедра формула за него.

Картината на доходите в България: София отива много по-напред от всички останали

3,25 пъти са се увеличили годишните доходи на човек за период от 15 години. Това показват картограми, разработени от Института за пазар...

Минималните осигурителни прагове

За мое съжаление социалният диалог в България страда от конструктивизъм и липса на уважение сред партньорите. Действащото законодателство предполага договоряне на минималните осигурителни доходи. Трябва постепенно да решаваме проблемите, които спъват социалния диалог, убеден е министърът на труда и социалната политика.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години ще нарастне на 380 лв. Немалко майки предпочитат да отглеждат детето си и през втората година. Не бива да стимулираме обаче родителите да остават да отглеждат детето си и след втората година, тъй като те се деквалифицират. Политиките, които стимулира правителството, са свързани с връщането на родителите по-рано на работа, като така се получават съответните стимули, заяви Бисер Петков.

Плащанията на болничните

Болничните са разход, който трайно нараства. За всички е ясно, че има сериозни злоупотреби тук. Има различни мерки. Предложението, което ще бъде обсъждано, има за цел да ограничи злоупотребите на хора, които не са реално болни, но използват болничния като допълнителен отпуск, уточни министърът.

Цветан Цветанов: Страната ни се движи в позитивна посока

Хоризонтът на парламента е четиригодишен мандат, нормално е председателите на парламентарни групи да работят в една посока и да водят д...

Пак казвам, това е едно предложение за тези плащания. То е социално чувствително и ще се чуят аргументите и позициите на социалните партньори, коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика