Държавните пари - основно в 5 банки

8024
Държавните пари - основно в 5 банки
Снимка: БГНЕС

Държавната и местната власт държат близо 70% от парите си в пет банки. Това показва статистиката на БНБ. Общата стойност на този ресурс е 2,9 млрд. лева, като средствата основно се намират в Първа инвестиционна банка, Общинска банка, УниКрeдит Булбанк, Инвестбанк и Банка ДСК.

За първи път в отчетите държавната ББР се появява като партньор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз".

Трите компании вече държат част от парите си именно в Българска банка за развитие и нямат концентрация на средства в КТБ, както беше преди три месеца, показва отчетът на Министерството на енергетиката за средствата на държавните дружества в банките. Като цяло в ББР са депозирани сравнително малко от държавните средства - общо 18 млн. лева, показва отчетът на БНБ, пише "Труд".

С постановление на Министерския съвет от пролетта на 2013 г. е забранено повече 25% от средствата на държавно предприятие с баланс от над 3 млн. лева да се държат в една банка. Става обаче въпрос за нетна експозиция на предприятието, т.е. разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие. Изчисленията се правят в левове.

При въвеждането на забраната повечето от компаниите съхраняваха парите си в КТБ. Над разрешения лимит в момента са единствено "Булгартрансгаз" с 28% и "Ел Би Булгарикум" с 30%, като и двете компании са успели да намалят експозициите си във фалиралата банка.
Без достатъчно свободни пари през първото тримесечие се оказват държавните "Мини Марица-изток" и "ТЕЦ Марица-изток 2", както и "Булгартел", показват данните на енергийното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика