ЕИБ обеща 200 млн. евро да бъдат инвестирани в България по схемата за банкови кредити

2732
ЕИБ обеща 200 млн. евро да бъдат инвестирани в България по схемата за банкови кредити
Снимка: Thinkstock

Повече от 200 млн. евро ще бъдат инвестирани в България чрез малки и средни фирми по новата схема за банкови кредити, подпомагана с гаранции от Европейския съюз (ЕС). Прогнозата е на създадения фонд към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по т.нар. "План Юнкер“ за растеж и работни места в Европа, предаде националното радио.

В понеделник в Брюксел беше представен наръчник за правителствата на държавите-членки как да комбинират безвъзмездните еврофондове с други финансови инструменти за проекти, по които парите не стигат.

Ще се търси заем от ЕИБ за завършване на големи пътни проекти

Оказва се, че нуждите от развитие на пътната инфраструктура са по-големи от средствата, с които разполагаме по ОП "Транспорт". Заради т...

Част от преките помощи за България от европейския бюджет трябва да отидат при фирми, които инвестират в рискови начинания с висока добавена стойност като компютърните технологии, научните изследвания или енергийната ефективност. Брюксел се опитва този път проектите да са наистина ефективни и да носят ползи за реалната икономика. Затова финансирането се комбинира с банкови кредити, така че одобрението на проектите да не зависи само от политиците, но да почива на икономическата преценка на ЕИБ.

Схемата обясни Юрки Катайнен, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК): "Ако планирате строежа на магистрала без пътни такси, очевидно че най-естественият източник на пари са безвъзмездните еврофондове. Но когато има още нужда от финансиране за малките и средни частни фирми, както е в България, чрез финансови инструменти, можем да защитим техните интереси."

Този път решенията кой да получи парите не зависят на 100% от властите в София, стана ясно от думите на еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу. Още подробности прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика