X
 
 

ЕИБ обеща 200 млн. евро да бъдат инвестирани в България по схемата за банкови кредити

2055 1
photo of ЕИБ обеща 200 млн. евро да бъдат инвестирани в България по схемата за банкови кредити
Снимка: Thinkstock
Повече от 200 млн. евро ще бъдат инвестирани в България чрез малки и средни фирми по новата схема за банкови кредити, подпомагана с гаранции от Европейския съюз (ЕС). Прогнозата е на създадения фонд към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по т.нар. "План Юнкер“ за растеж и работни места в Европа, предаде националното радио.

В понеделник в Брюксел беше представен наръчник за правителствата на държавите-членки как да комбинират безвъзмездните еврофондове с други финансови инструменти за проекти, по които парите не стигат.

Ще се търси заем от ЕИБ за завършване на големи пътни проекти

Оказва се, че нуждите от развитие на пътната инфраструктура са по-големи от средствата, с които разполагаме по ОП "Транспорт". Заради т...

Част от преките помощи за България от европейския бюджет трябва да отидат при фирми, които инвестират в рискови начинания с висока добавена стойност като компютърните технологии, научните изследвания или енергийната ефективност. Брюксел се опитва този път проектите да са наистина ефективни и да носят ползи за реалната икономика. Затова финансирането се комбинира с банкови кредити, така че одобрението на проектите да не зависи само от политиците, но да почива на икономическата преценка на ЕИБ.

Схемата обясни Юрки Катайнен, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК): "Ако планирате строежа на магистрала без пътни такси, очевидно че най-естественият източник на пари са безвъзмездните еврофондове. Но когато има още нужда от финансиране за малките и средни частни фирми, както е в България, чрез финансови инструменти, можем да защитим техните интереси."

Този път решенията кой да получи парите не зависят на 100% от властите в София, стана ясно от думите на еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу. Още подробности прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    ИСКАМ САМО 200 ООО ЛЕВА ДА СИ ДОСТРОЯ БИЗНЕС СГРАДАТА ЧЕ ОТ 2009 НЕ СЪМ МРАДНАЛ ДЪРЖАВАТ МИ ОБРА ВСИЧКО СЪС ВСЯКАКВИ ЗАКОНИ И ТАКА МИ ЕБА МАЙКАТА НА СЕМЕЙНИЯ БИЗНЕС ...А ДО ТОГАВА НЕ БЕШЕ ЗЛЕ АМА КОТО ДОЙДЕ ГЕРБ И БОЙКО БЕДНОТИЯ И МИЗЕРИЯ БРАТЧЕ ТА НЯМА КЪДЕ...