ЕК ни даде два пъти по-малко от поисканите пари за проучване за газов хъб

2010
ЕК ни даде два пъти по-малко от поисканите пари за проучване за газов хъб
Снимка: БНР

Европейската комисия одобри отпускането на средства за проучването на възможностите за обособяването на газов разпределителен център в България. Проектът е познат и като "Газов хъб Балкан". Комисията одобрява осигуряването на до 920 500 евро за това проучване, които ще бъдат получени от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Одобрената сума е близо два пъти по-малка от поисканата. Миналият ноември държавният газов оператор "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране от 2 млн. евро за изготвянето на предпроектното проучване по икономическите и техническите параметри.

Борисов: Готови сме с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през "Балкан"

България е готова с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през газоразпределителен център "Балкан". Това заяви преми...

Идеята за хъба възникна няколко дни след като руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на проект за газопровода "Южен поток" в края на 2014 г. След това българските власти потърсиха помощта на Европейската комисия в страната да бъде изградена търговска платформа, на която да се търгува газ за целия регионален пазар. Хъбът беше кръстен "Балкан", макар че официалното му наименование да е "Югоизточен европейски газов концентратор".  

Новината беше потвърдена и от бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в централата на ГЕРБ. По думите ѝ "Булгартрансгаз" може да получи и до 182 000 евро за изясняване на нуждите от осъвременяване на газопреносната система край Вълчи дол, област Варна.

Общо днес комисията и държавите от ЕС са одобрили отпускането на 444 милиона евро за 18 проекта за подобряването на системите за пренос на енергия.

Седем от подкрепените проекти са на стойност 176 милиона евро и са в областта на производството и преноса на ток, 10 проекта на обща стойност 228 милиона евро са в областта на преноса на газ, а един проект получава 40 милиона евро и е свързан с обособяването на високотехнологична енергопреносна мрежа.

Руски зам.-министър: България плаща по-голямата част от дълга за "Белене" до края на годината

България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това заяви пред ТАСС първият заместник-...

От всички тези проекти пет са свързани със строителни дейности на стойност 350 милиона евро, а 13 са за проучвания за общо 94 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика