ЕК отказа да промени срока за пращане на становища по споразумението с "Газпром"

2675
ЕК отказа да промени срока за пращане на становища по споразумението с "Газпром"
Снимка: Getty Images

Европейската комисия (ЕК) е отказала да промени крайния срок за изпращане на становища по предложеното споразумение с руската компания "Газпром". Това съобщи БНР, цитирайки отговор от ЕК.

Припомняме, че по-рано днес, 24 април, служебният енергиен министър Николай Павлов обяви, че има доста неясноти по отношение на предложените ангажименти и България е подготвила уточняващи въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени.

Добрев за позицията ни по "Газпром": Служебното правителство се движи в правилна посока

Сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Това каза народният представител от ГЕРБ и министър на икономиката, енерг...

"Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна", подчерта министърът. До края на седмицата Павлов ще бъде изслушан в парламента и темата ще бъде подложена на дебат

Източниците на БНР добавят, че 4 май Еврокомисията е готова да предостави допълнителна информация на българските власти, ако такава бъде поискана.

Към момента няма решение за удължаване срока за консултация относно договорените ангажименти на "Газпром" за премахване монополното му положение на газовия пазар в 8 източноевропейски членки на ЕС.

Източник от Еврокомисията подчерта, че обичайно преди всяко решение, свързано с конкуренцията, на засегнатите страни се дават само 4 седмици, за да изразят мнението си, а в случая с "Газпром" България и останалите страни имат 7 седмици. Институцията обаче има готовност да предостави допълнителна информация на засегнатите страни, ако такава бъде поискана. Дали ще бъда прието за валидно становището на България след 4 май обаче, от Комисията засега не коментират.

Павлов предложи дебат в НС за позицията ни за "Газпром"

Държавните дружества са готови със своето становище. По отношение на ангажиментите на "Газпром" има доста неясноти, по отношение на пре...

На 13 март еврокомисарят Маргрете Вестагер обяви, че предложените компромисни мерки от "Газпром" са задоволителни и решават повдигнатите 3 опасения от антимонополния регулатор на Евросъюза, а именно - позволяване свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа, гарантиране на конкурентни цени, оттегляне на претенции, получени чрез използване на господстващото положение на руската фирма на пазара, като например по проекта "Южен поток".

На въпрос на Националното радио дали възраженията или допълнителните претенции на България или на още няколко от засегнатите държави могат да откажат Комисията от сключването на сделка с "Газпром", източникът уточни, че възраженията трябва да са сериозно аргументирани и да доказват, че руските предложения не дават достатъчна гаранция за свободна конкуренция при доставките и транзита на природен газ.

Междувременно стана ясно, че консорциумът "Северен поток 2" подписа споразумения с пет европейски компании за финансиране на 50 процента от проекта за газопровод "Северен поток 2", като всяка от тях ще отпусне до 950 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика