Експерт: Държавата не е събрала десетки милиони от бизнеса с горивата

2874
Експерт: Държавата не е събрала десетки милиони от бизнеса с горивата
Снимка: БГНЕС

"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме." Това заяви директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев в коментар за нередности в работата на Българската акцизна централизирани информационна система (БАЦИС).

Делчев обясни, че системата е гръбнакът на дейността на митниците: "Ние сме далеч от политическото говорене, това за нас е бизнес проблем, за който започнахме да говорим за това преди 5 години."

Емил Димитров-Ревизоро: Има сериозен риск системата на митниците да се напълни с неспособни хора

"Има сериозен риск системата да се напълни с неспособни хора, които не познават границите и режимите и които сами не могат да си върша...

Делчев каза, че става въпрос за ниска степен на защита на акцизни стоки, която дава възможност да се трият транзакции, влакови композиции, танкери, които липсват и не се повяват.

"Говори се за 300 души, които имат възможност да стигнат до системата, както и самата фирма, която поддържа системата", допълни директорът на петролната и газова асоциация в интервю за bTV.

"През 2013 година е приета системата, може да си спомним чие правителство беше на власт. Тогава ние алармирахме, че тя има пропуски. Стотици милиони се губят заради сивия сектор в петролния бизнес. ДАНС са констатирали, че влизането в системата не оставя следа и за това те не могат да направят разследване. Онзи, който е трябвало да се грижи за система, е директорът на Агенция "Митници". Това е престъпна безстопанственост, ако някой трябваше да бъде разследван, то това е той, защото е допуснал да бъде приета подобна система", обобщи Андрей Делчев.

Делчев допълни, че за проблема е сигнализирано до главния прокурор, Министерски съвет и до Европейската комисия.

Два тона гориво без документи задържаха инспектори от митница Русе

Близо два тона маркирано гориво без документи за произход бяха задържани от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митни...

Припомняме, че на 16 януари депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро съобщи, че "системата на митниците се манипулира. Според доклад на ДАНС и прокуратурата има предпоставки и данни, според които системата БАЦИС, която контролира рисковите и акцизните стоки, би могла да бъде манипулирана и то дистанционно. Над 300 000 транзакции могат да бъдат изтрити."

Той допълни, че са искали доклада в комисията в Народното събрание, но не са го получили. По думите му от 15 януари насам специализираната прокуратура, ГДБОП, и ДАНС са се засилили да работят. Според Димитров те са получили инструкции от главния прокурор Сотир Цацаров, че повече няма да им се налага да крият информации от прокуратурата, а ще ги представят такива, каквито са, защото до този момент нищо не е стигало до прокуратурата.

На 17 януари депутатът от ГЕРБ Валентин Николов от ГЕРБ съобщи на брифинг в Народното събрание, че докладът е по сигнал на Агенция "Митници" към ДАНС и прокуратурата и е представен на закрита комисия в предходния парламент.

Миналата година в Комисията за контрол на контрабандата е обсъждан този доклад. Установено е, че докладът завършва с девет констатации за слабостите в системата БАЦИС, но няма реални нарушения.

По-големи полицейски правомощия получават митничарите

Митничарите получават разширени полицейски правомощия. Това става ясно от проект на Инструкция за взаимодействие между митническите орг...

Министерство на финансите е предприело необходимите действия, увери Александър Иванов - член на бюджетната комисия в Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика