Експерт обвини с документи Борисов, че е подарил 1,2 млрд. лева на Русия за АЕЦ "Белене"

10779
Експерт обвини с документи Борисов, че е подарил 1,2 млрд. лева на Русия за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Изградилият си репутация на енергиен експерт Стефан Гамизов публикува в личния си профил във Фейсбук документи, с които иска да подкрепи твърдение, че правителството на бившия премиер Бойко Борисов е подарило 1,2 млрд. лева на руската компания "Атомстройекспорт" заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". С документите Гамизов изгражда съждението, че Борисов е знаел за пропуски от страна на юридическата кантора, наето от България и представляваща НЕК в арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт". За Гамизов това е направено нарочно.

Припомняме, че на 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК за спирането на проекта. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро (с лихвите).

Документите, които Гамизов публикува, представляват анализ на делото между НЕК и „Атомстройекспорт”, който е изпратен на Борисов. Самият анализ, според документите, е изготвен от фирмата Fensterstock&Partners LLP. В тях е записано, че тя е водеща в търговски големи търговски спорове, като седалището ѝ е в Ню Йорк. "Дейността ѝ обхваща разнообразни сложни търговски дела и въз основа на своите успехи е спечелила своята известност", пише още в тях.

Пропуск да се използват налични материални доказателства

"Въз основа на своя уникален опит и доказан успех в многобройни спорове смятаме, че (името е закрито. Вероятно става въпрос за фирмата, която защитава позицията на НЕК, бел. ред.) се провали в представителството си на НЕК и в Международния арбритражен съд в Париж по отношение на спора на НЕК с Автомстройекспорт и Росатом, държавната ядрена компания на Русия във връзка с изграждането на атомната електроцентрала в Белене" - така започва анализът на Fensterstock&Partners LLP.

От там аргументират тезата си като казват, че фирмата, защитаваща НЕК, е в сериозен конфликт на интереси, тъй като в същото време защитава Руската федерация по дело, което се води в Хага, като по него срещу Русия има удовлетворен иск за 50 млрд. долара. Става въпрос за случай, касаещ Михаил Ходоркоски и активите на ЮКОС - още 2014 година имаше присъда в ущърб на Русия.

Според документите, публикувани от Гамизов, адвокатите, защитаващи българската позиция, не са успели да използват доказателствата, за да защитят НЕК и да ангажират свидетел, който е имал доказателства, които доказват българската теза. "Тези неуспехи са допринесли за арбитражното решение срещу НЕК в размер на около 540,8 милиона евро", се казва още в тях.

Богомил Манчев: Или строим държавна АЕЦ "Белене", или плащаме неустойки

До 1 – 2 месеца кандидат-строители на АЕЦ „Белене“ идват у нас да си търсят правата и може да искат пари от нас....

Самият Гамизов в друга скандална публикация в личния си профил във Фейсбук казва следното: "Появява се наивен човек, който описва в писмо до българското правителство, какво се е случило в Женева и предлага своята помощ още по-наивно, за да се защитят интересите на България конфиденциално без да подозира, че българската страна е едно цяло с руската в тази криминална и свързана с държавна измяна афера. Приблизително 6 месеца по-късно този човек ще умре скоропостижно от заболяване, което руските служби обичайно е известно успяват да предизвикват при нужда, за да бъде умъртвен човек в рискова за тях държава и с рисков за тях произход по паспорт, но да изглежда естествена смърт. Може и да е било съвпадение, но в този “бизнес” съвпадения и случайности обичайно няма".

От Fensterstock&Partners LLP цитират свои източник, според когото договорът с руската страна е можело да бъде оспорен, тъй като се основава на използването на съществуваща инфраструктура, когато руската страна знае, че случаят не е такъв. "Това би имало огромно значение за изхода на арбитража", категорични са експертите.

Като заключение в документите, публикувани от Гамизов, е записано, че НЕК и правителството на България вероятно има доказуем иск срещу фирмата, която е защитавала българската позиция, който е основан на конфликт на интереси и неуспеха ѝ да се въведе налични, преки доказателства по време на арбитража.

"Публикувам документ старателно укрит от правителството “Борисов”, за да не попречи на плащането на 1.2 милиарда на руснаците и да не се стигне до разследване, че са закупени непригодни технически и икономически ядрени реактори. Внимателно прочетете детайлите в него! Отбележете абсолютната липса на реакция на шефа на НЕК Петър Илиев, който е известен с подаръците си на скъпи пури да си пушат заедно с Бойко Борисов, както и на Теменужка Петкова. В този документ всичко е ужасяващо, защото показва, че българската държава е била под окупация, а властниците ѝ са влизали в заговори срещу нея. Четете детайлите ред по ред! В тях ще откриете невероятни истини и описание на ужасяваща наглост от страна на правителството на Борисов! Мир на праха му на който е подписал този документ", написа енергийният експерт във Facebook.

НЕК дава милиони на руснаците, които ни осъдиха за милиони, да ръководят преконсервация в АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания дава 1 342 902 лв. с ДДС на руската фирма "Атомстройекспорт", за да ръководи планираната п...

Казусът "Белене"

Проектът АЕЦ "Белене" започва още през последните години на социализма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE. През лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на RWE през есента на същата година.

"Росатом", убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на финландска “Фортум“ и френската “Алтран“, като по този начин изпълниха едно от исканията на първия кабинет Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор. Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Впоследствие сумата беше увеличена, но в крайна сметка арбитражната присъда постанови по-ниско обезщетение от исканото от руснаците.

През 2016 година Actualno.com публикува интервю с д-р Иван Стойнев, адвокат от Софийската колегия и главен асистент по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“. Д-р Стойнев е защитил през 2011 година докторска степен в областта на енергетиката и конкуренцията в университета на Сорбоната, Париж, Франция. През 2012 година е сред основните лектори на Международния конгрес на ядрените работници в Рим, Италия, а през 2014 година участва в работата на 4-тия Международен симпозиум по проблемите на ядрената енергетика, Токио, Япония. От 2013 година води лекции по Защита на конкуренцията в ЕС и Европейско ядрено право в Магистърска програма "Право на ЕС" към ЮФ на СУ "Св.Климент Охридски". Интервюто беше взето заради отказа на НЕК да обжалва решението на арбитража в Женева. Какви съмнения изрази той тогава - НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика