Експерт: Пазарувайте от сайтове, с които имате опит

4491
Експерт: Пазарувайте от сайтове, с които имате опит

Потребителите на първо място трябва да следят и да пазаруват от сайтове, с които имат опит, т.е. от търговци, от които вече са пазарували и са получили стоките и са доволни. Това каза Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център за България,  за опасностите от онлайн пазаруването, предаде Фокус.

Това обаче не винаги е възможно. Когато потребителят пазарува от търговец, от който не е пазарувал досега, трябва внимателно да прегледа неговата Интернет страница, да види има ли данни за това какво е името на търговеца, къде той е регистриран, какъв е неговият физически адрес, а не само имейл. Основното право на потребителя е да върне стоките в случай, че размисли и не е доволен от тях, без да дава каквото и да било обяснение и да си получи парите обратно.

„Ако в интернет сайта не е посочен физическият адрес на търговеца, то как ще успеете да ги върнете? Т.е. по начало вие сте лишени от основното си право”, каза Игнат Арсенов.

Задължение на всеки един търговец, който е регистриран на територията на Европейския съюз, е да посочва физическия си адрес в своя Интернет сайт. Ако няма физически адрес, това трябва да буди подозрение. Също така задължение на търговеца е да изпрати потвърждение за направената поръчка.

Игнат Арсенов съветва да се следи какъв е срокът на доставката, тъй като обикновено когато се пазарува онлайн от друга държава, този срок е по-дълъг, отколкото в България. Рядко стоката пристига за един ден. Така че нека това да се следи, да знаем - ако ни трябва за един празник трябва да искаме изрично да се договори с търговеца тя да бъде доставена, например преди Коледа, и едва след потвърждението тогава да платим, каза още Арсенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика